Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

Op Hemelvaartsdag 24 mei 2001 jl. vertrokken we met maar liefst 24 deelnemers richting Malmedy in de Belgische Ardennen. Dit jaar waren er vier bungalows afgehuurd in Bungalowpark Domaine de Chodes (Gran Dorado). De weersvoorspelling door Erwin Krol was fantastisch (20 tot 25 graden) zodat het genieten was in de natuur. Elke dag met de korte broek door bos, heide en velden, heuvel op en heuvel af. Het uitzicht boven was adembenemend.

De totaalscore blijft dit jaar steken op zo'n kleine 70 soorten, waaronder enkele bijzondere:

Grauwe Klauwier, Zwarte Ooievaar, Roodborsttapuit, Goudvink, Paapje, Europese Kanarie, Putter en Grote Gele Kwikstaart. Ook voor andere zaken dan vogels had de groep een deskundig oog, zoals diverse planten en  bloemen waarvan ik de namen helaas weer vergeten ben (sorry). Het zag er in ieder geval schitterend uit, gras- en bermranden vol bloeiende bloemen. Ook de wandelaars onder ons zijn aan hun trekken gekomen. Er zijn weer heel wat kilometers gelopen, voor sommigen onderons zoveel, dat de lokale vervoersmaatschappij uitkomst moest brengen. Ook libellendeskundige, Don-Alexander heeft enkele plaatjes kunnen schieten van libellen, waterjuffers, kevers en andere insecten. Voor een vogel is het al moeilijk om stilte zitten, voor een libelle of vlinder geldt dat nog meer. De overstekende Koninginnepage was Don-Alexander te vlug af ( de volgende keer beter!). Helaas voor een aantal eindigde de voorjaarsexcursie bij thuiskomst in een korte maar hevige aanval van buikgriep, waarvan de oorzaak niet te vinden was. Misschien was het de vissoep of forel? Wie meer wil weten over de details van deze meerdaagse voorjaarsexcursie, lees de onderstaande impressies van dag tot dag.

Donderdag, 24 mei 2001

Donderdagmorgen om negen uur vertrokken we met vijfauto's richting de Belgische grens. Onderweg bij de Mc-Donalds in Helden pikken we nog twee auto's met inzittenden op. Hier hoorden we de Nachtegaal zingen, een goed teken. We hadden afgesproken om onderweg koffie te drinken. Omdat we met zoveel auto's reden leverde dit wel wat problemen op.

We waren deze Hemelvaart-donderdag zeker niet de enige op de weg. Het was prachtig weer en velen met ons reden richting Maastricht. Vlak voor Maastricht stond het hartstikke dicht. Eindelijk bij het laatste tankstation voor de grens vonden we elkaar op de parkeerplaats waar het wemelde van de Hells Angels, vakantiegangers en dagjesmensen. Het laatste stuk naar Malmedy was filevrij en we reden dit lekker snel. In Malmedy lag heel het centrum open maar Gran Dorado in Chodes vonden we zonder veel moeite. Nadat we onze intrek hadden genomen in de bungalows; vier op een rij  met een schitterend uitzicht over een dal, dronken we eindelijk onze koffie. Het was maar goed dat we prachtig weer hadden want met z'n allen binnen zitten in een bungalow had nooit gekund. In de bomen voor de bungalows zaten nog Kramsvogels. Na de koffie reden we naar het bezoekerscentrum in Botrange waar o.a. een permanente tentoonstelling opgesteld staat over het geografisch ontstaan van de Hoge Venen van vroeger tot nu. Na een korte wandeling door de bossen bij het bezoekerscentrum keerden we huiswaarts waar we meteen aan tafel konden. Er wordt vier dagen voor ons gezorgd, heerlijk.

Vrijdag, 25 mei 2001

Vandaag gaan we wandelen met een gids. Hij vertelde ons dat het niet mogelijk was de Hoge Venen te bezoeken vanwege de broedende korhoenders. Het gebied (in ieder geval de interessante stukken) sluit men tijdens de broedtijd af. De reden is de dramatische achteruitgang van het aantal paren korhoenders. Waren er drie jaar geleden nog 30 broedende paren, nu zijn er nog slechts 18 koppels. De redenen hiervoor zijn het toerisme, de vos (nee, niet het biertje) en de kraai (deze laatste is vooral in aantal gegroeid door het afval van toeristen en horeca).

Wij gaan die dag wandelen in het Rurbusch, een gebied grenzend aan de Hoge Venen,  en zeer gevarieerd van landschap. Zo is er stromend water, vervolgens loofbos, dan een sparrenbos en hierna bosranden in een coulisselandschap Dit alles gelegen rondom een oude spoorbaan. Binnen 150 meter wandelen bestond de opbrengst uit goudvink, grauwe klauwier, twee buizerden, roodborsttapuit. Een goed begin is het halve werk. De goudvink zien we precies voor ons op het pad zitten. Hij laat zich goed bekijken. De lunch is aan een plaatselijke ven genuttigd. Hier zagen we onder andere een kuifeend en een meerkoet (in dit gebied niet veel voorkomend). In het tweede deel van de middag kwam het toetje van de wandeling, waar zelfs de gids zeer enthousiast van werd en bijna zijn afspraken vergat. Allereerst werd een rode wouw waar genomen. Vervolgens een koninginnepage. Helaas is het niet gelukt deze op de foto te krijgen. Verder zagen we in het afwisselende landschap de europese kanarie, zwartkop, zwarte mees en fitis. Direct hierna werden langs de spoorlijn o.a. vier stoeiende rode wouwen, een buizerd die door een kievit werd verjaagd, een paapje, een kneu en een broedende rietgors waargenomen.Aan het einde van de wandeling wisten we eigenlijk maar een ding zeker: hier zijn we nog lang niet uitgekeken! Dus hebben we besloten om zondag nog een keer terug te gaan. 's Avonds na het eten nog even gezellig bijkletsen met z'n allen over wat we allemaal gezien hebben. Wat een prachtige, gezellige dag.

Zaterdag, 26 mei 2001

De tweede voIle dag van ons verblijf in de Haute Fagnes heeft Peter een wandeling uitgezet vanaf het bungalowpark Domaine de Chodes. We zijn na het ontbijt en het maken van de lunchpakketten al vroeg klaar en vertrekken om half tien. Nog in het bungalowpark signaleert Peter de Zwarte Ooievaar laag overvliegend, hij kan hem net niet aanraken, dus de dag kan niet meer kapot... Er gaan meteen stemmen op om terug te gaan want de dag is reeds geslaagd. Met enige overredingskracht weet Peter ons te overtuigen dat de dag nog veel meer kan brengen. Het weer is weer fantastisch en we gaan op weg naar Xhoffraix, een klein dorpje waar we de lunchpauze zullen houden. Het landschap is glooiend en de weilanden en bospercelen wisselen elkaar af.  Met regelmaat wordt er geroepen welke vogels er gesignaleerd worden en nu en dan wordt er geroepen dat de koninginnepage weer is gezien. Dit om Don-Alexander  weer ergens vandaan te lakken want hij zit regelmatig op zijn knieën in het staf met zijn neus tussen het onkruid en roept ja, ja hij is het de Raadgerande Kortschildkever met volledig ontwikkelde antennes.,. o wat is ie mooi,of iets van die strekking. Menigeen houdt het bij zijn eigen  interesses en er wordt natuurlijk weer veel gekletst, zodat soms interessante vogelsoorten gemist worden.

Bij een camping aangekomen nemen we onze eerste pauze. Een boomklever heeft er een nest boven het terras in een gat naast een muuranker in de muur en vliegt af en aan.  We lopen door een mooi dalletje met een beekje genaamd de Warche en speculeren al over de waterspreeuw die we ongetwijfeld zullen zien. Na verloop van tijd roept iemand de Grote Gele Kwikstaart te horen bij een rotswand van een steengroeve, na lang speuren wordt de grote gele in de telescoop gevangen. Verderop stroomt een watertje langs de helling omlaag en Alexander loopt hier omhoog om de Waterspreeuw te zoeken. Niets vermoedend jaagt hij de waterspreeuw omlaag en Joop ziet hem op een meter afstand langskomen. Alexander heeft hem niet gezien... Na een poosje komt de waterspreeuw terug en een aantal vogelaars gaan uit hun dak terwijl anderen op een grote steen zitten uit te puffen van de vermoeiende wandeling niets vermoedend van de opwinding honderd meter verderop.

De tocht gaat voort langs de beek waar Rien aankondigt dat vissen ook een mooie hobby is en hij kijkt met z'n verrekijker de forellen uit het water, regelmatig springen de vissen naar insecten die vlak boven het watervliegen. Dan volgt een moordende klim (vals plat zegt Peter!) en het peloton trekt uit elkaar, hijgend en puffend komt de een na de ander op de top. Het dorpje Xhoffraix komt in zicht, er wordt verlangd naar een terrasje met grote ijscoupes en heerlijk helder bier. Maar dat is een afknapper niets te vinden dus weer 'n paar kilometer tot aan de grote weg. We ploffen neer bij een Auberge en er wordt geweigerd nog verder te lopen want 11,4 km is voor de Vogelwacht toch geen stijl, zeker niet met zo veel vals plat. Peter als organisator en improvisator voor geen kleintje vervaart weet de oplossing: dan maar met de bus terug naar Malmedy. Al zingend in de bus, aangestaard door een aantal autochtonen stappen we in Malmedy uit. Meteen wordt er weer gevogeld en twee grote gele kwikken gesignaleerd, dan gaat het verder om nog één maal, je raad het al via een stukje vals plat aan te komen bij onze bungalows. De wonden worden gelikt, de blaren verzorgd er wordt een uiltje geknapt om weer heel monter en in uitgaanstenue klaar te staan voor het avondje eten en stappen.

Zondag, 27 mei 2001

Deze dag zouden we niet veel gaan lopen, gezien de fikse wandeling daags tevoren en de aanstaande tuisreis. Het ontbijt was weer heerlijk (met extra ei), de lunch klaargemaakt en daarna vertrokken we met alle auto's richting Duitsland (spoorlijn). Er werd eerst met algemene stemmen besloten de and ere kant van de lijn op te gaan. En de bloemen en plantjes werden door sommige onder ons uitgebreid bestudeerd. Hieruit blijkt dat vogelaars niet aIleen belangstelling hebben voor onze gevederde vrienden maar ook voor de rest van de natuur. De vogels lieten zich echter aan die zijde van de (overigens niet meer in gebruik zijnde spoorlijn niet in zo grote getale zien en daarom gingen we maar weer de andere kant op. Daar hebben we ook nog een ree gezien ( de wind stond voor ons gunstig) en redelijk veel vogels zoals een mannetje en een vrouwtje Grauwe Klauwier. Sommigen hebben daar het meegebrachte eten verorberd.  Daarna ging het richting auto's. Daar heeft de rest nog even in de berm gegeten en het afscheid volgde van een aantal. De rest keerde weer even terug naar Domaine de Chodes om de laatste restjes in te pakken en Peter, de fantastische organisator, had nog wat te verrekenen met de eigenaresse van het restaurant. Toen we alles weer in de auto hadden was het yertrek daar. Tijd voor koffie gezet door Jan was er helaas niet meer. Dankzij onze goede chauffeur kwamen we na drie uur rijden (door de file bij Maastricht) weer heelhuids in Uden aan.

Vogelwaarnemingen excursie Hoge Venen

1 Blauwe Reiger 19 Grote Lijster 37 Staartmees 55 Boerenzwaluw
2 Havik 20 Stadsduif 38 Boomklever 56 Heggemus
3 Taiga Boomkruiper 21 Boomkruiper 39 Houtduif 57 Tjiftjaf
4 Boompieper 22 Huismus 40 Torenvalk 58 Braamsluiper
5 Kauw 23 Tuinfluiter 41 Buizerd 59 Kievit
6 Turkse Tortel 24 Dodaars 42 Kneu 60 Vink
7 Ekster 25 Koekoek 43 Vuurgoudhaan 61 Europese Kanarie
8 Koolmees 26 Waterspreeuw 44 Fitis 62 Kramsvogel
9 Wespendief 27 Fluiter 45 Kruisbek 63 Wilde Eend
10 Gaai 28 Kuifeend 46 Winterkoning 64 Gele Kwikstaart
11 Matkop 29 Witte Kwikstaart 47 Gierzwaluw 65 Meerkoet
12 Zanglijster 30 Glanskop 48 Merel 66. Zwarte Kraai
13 Goudhaan 31 Paap 49 Zwarte Mees 67 Goudvink
14 Pimpelmees 32 Zwarte Ooievaar 50 Grasmus 68 Putter
15 Zwarte Roodstaart 33 Graspieper 51 Rietgors 69 Zwarte Specht
16 Grauwe Klauwier 34 Rode Wouw 52 Zwartkop 70 Grauwe Vliegenvanger
17 Roodborst 35 Groenling 53 Roodborsttapuit 71 Grote Bonte Specht
18 Sijs 36 Grote Gele Kwikstaart 54 Spreeuw    

© Vogelwacht Uden e.o.