Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

Eind september 2004 zijn we een aantal dagen naar de stad Bordeaux geweest. Natuurlijk kan ik het dan niet laten om ook een natuurgebied in de omgeving te bezoeken. Het natuurpark 'Léscale Sauvage' wat ten zuidwesten van Bordeaux ligt was het doel. Dit merengebied ligt aan de kust bij  'banc d'Arguin'. Vanaf Bordeaux ga je via de A63 naar Arachon, neem hierbij de afslag Le Teich. Hier staat het natuurpark al aangegeven (Parc Ornithologique du Teich).

 
Helaas is het wel een omheind natuurpark waarbij wel entree geheven wordt (6 euro p.p.) en natuurlijk  met beperkte openingstijden (10:00uur - 19:00uur in september). Maar het is wel de moeite waard. Een 24 goed bereikbare vogelkijkhutten staan er in dit gebied, kijkend over de diverse meren en slikvelden. In iedere kijkhut is er informatie over diverse vogelsoorten te zien d.m.v. doorschijnende glasplaten.

Net als in iedere kijkhut is het werken met statieven wat moeilijker, maar niet onmogelijk.  Vele watervogels zijn er vanuit de hutten te zien, met als opvallende soort de ijsvogel.

 IJsvogel © Vogelwacht Uden e.o.
 In bijna iedere hut heb ik deze vogel wel gezien, van veraf tot op wel 5 meter afstand.


Lepelaar © Vogelwacht Uden e.o.
En ook onze lepelaars gebruiken dit gebied als tussenstop voor de reis naar het zuiden. Eind september heb ik er een 200 kunnen tellen.


Kleine Zilverreiger © Vogelwacht Uden e.o.
Kleine Zilverreigers waren er algemener dan de blauwe reiger.

 
Bontbekplevier © Vogelwacht Uden e.o.

Watersnip © Vogelwacht Uden e.o.                                                                                                                                                              Bonte Strandloper © Vogelwacht Uden e.o.
Diverse kleine steltlopers komen op de slikgebiedjes af. Bontbekplevieren waren er volop aanwezig, maar ook Kemphanen, Tureluurs, Bonte Strandlopers, Watersnippen en een enkele Temminks Strandloper heb ik er waargenomen. Ooievaars broeden er diverse op het park, prachtig zijn ze aan de grond maar ook in de lucht waar te nemen. Tijdens mijn bezoek heb ik ook nog een juveniele kwak tussen de struiken gezien.
 
Ooievaar © Vogelwacht Uden e.o.                                                                                                                                                                         Kwak © Vogelwacht Uden e.o.

 

Prachtig vogelgebied, zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Meer informatie is te vinden op de site;

http://www.parc-ornithologique-du-teich.com/
 

Peter van de Braak