Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

, paradijs voor trekvogels

Ik ben inmiddels al twee maal eerder eind maart in Eilat; Israel geweest om daar de vogeltrek te aanschouwen maar dit heeft mij er niet van weerhouden om er nog weer een keer naar toe te gaan. Ik heb in het voorjaar diverse belangrijke telposten in Europa bezocht maar ik durf wel te stellen dat Eilat alles overtreft, in soorten, in aantallen maar ook in het zien van soorten zeer dichtbij. (ik bedoel dan binnen een afstand van vijf meter)

Draaihals© Vogelwacht Uden e.o.

Samen met acht anderen hebben we via de reis organisatie Birdingbreaks, Eilat en omgeving bezocht.

Via Schiphol landt je in Tel Aviv waarna het nog zeker vijf uur rijden is voordat je onderaan in Eilat bent. Onderweg zie je het landschap behoorlijk veranderen. In de omgeving van Tel Aviv is het rond deze tijd behoorlijk groen waarbij we op het vliegveld al meteen een Grauwe Klauwier en een Huisgierzwaluw zagen. In de groene omgeving vielen meteen Putters en Grauwe Gorzen op. Twee soorten die je in Eilat niet of nauwelijks zult zien.
Ongeveer halverwege de rit verandert het landschap vrij plotseling (binnen 20 km) in woestijn. Tot aan Eilat blijft dit zo maar in Eilat zie je naast de woestijn, de Rode Zee, wat iets meer afwisseling brengt in het landschap.

Waarom komen in het voorjaar hier zoveel vogels op doortrek en met name roofvogels.
Als je de kaart bekijkt dan zie je dat alle vogels die in Afrika overwinteren en broeden in Oost/Europa en Siberie zo ongeveer wel bij Eilat moeten uitkomen. Vanuit Afrika vliegt men noord/west tot ze aan de Rode Zee uitkomen. De Rode Zee omhoog volgend kom je vanzelf bij Eilat terecht waarna heel veel vogels verder door Israel trekken om daarna linksaf naar Turkije te gaan of omhoog richting Rusland/Siberië. Ook vanuit Arabië kom je automatisch bij de Rode Zee terecht, dus de overwinterende soorten van Afrika en Arabië komen allemaal langs Eilat. Niet zo verwonderlijk dat rond deze tijd heel veel vogelaars uit Europa naar hier komen om dit fenomeen te aanschouwen.

Veel vogels kun je al in de directe omgeving van Eilat waarnemen. ’s Morgens begon de dag voor ons dikwijls aan de North Beach; de haven bij Eilat. Hier zie je regelmatig Reuzensternen en Grote Sternen langskomen.

Reuzenstern© Vogelwacht Uden e.o.

Vanaf het strand zie je hier haast altijd ver weg op zee de Witoogmeeuw, een vrij donkere meeuw die daarom al te herkennen is. (meeste meeuwen zijn licht van kleur)

Mangrovereiger© Vogelwacht Uden e.o.

In de haven zat een Mangrovereiger, vrij zeldzaam, ook voor Eilat.

Iets verder van het strand af heb je een brak meertje waar het ringstation bij gevestigd is. Op het meertje kun je allerlei steltlopers zien waaronder en Grauwe Franjepoot en een Terekruiter en bij het ringstation krioelt het van de kleine vogels die daar met behoorlijke aantallen worden gevangen en geringd.

Bergfluiter© Vogelwacht Uden e.o.                                                                                                    Braamsluiper© Vogelwacht Uden e.o.

Tijdens een bezoek aan het ringstation zagen we vooral veel Bergfluiters, Rietzangers en Braamsluipers in de netten hangen, drie soorten die rond deze tijd in behoorlijke aantallen doorvliegen.

Midden in Eilat kom je verschillende parkjes tegen die automatisch worden besproeid. Het zijn groene oases in een woestijn omgeving, dus de plaatsen waar vele kleine doortrekkende vogels even rusten of jagen om vervolgens hun tocht weer te vervolgen.
Opvallend hierbij is de tamheid van vele vogels. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de lange reis(vermoeidheid) en de weinige groene oases. Zo zie je op een dag acht Draaihalzen waarbij een exemplaar drie meter van ons af zat.

Draaihals© Vogelwacht Uden e.o.

Tussen de tegels was de Draaihals mieren aan het opeten. Hier had hij meer zin in dan iets anders waardoor je er zo dichtbij kunt komen. Ook de Ortolanen, Bruinkeelortolanen, Balkankwikstaarten, Braamsluipers en Roodkeelpiepers zijn hier volop te zien van heel nabij.

Ortolaan© Vogelwacht Uden e.o.                                                                                                       Bruinkeelortolaan© Vogelwacht Uden e.o.

 
Balkankwikstaart© Vogelwacht Uden e.o.                                                                                          Roodkeelpieper© Vogelwacht Uden e.o.

 Verder zie je hier altijd wel enkele Maskerklauwieren, een prachtig klauwiertje die alleen in Oost Europa te bewonderen is.

Maskerklauwier© Vogelwacht Uden e.o.

Aan de zuidzijde van Eilat beginnen de heuvels. Hier heb je ook Egypte vlakbij zodat je overal militairen ziet die je regelmatig hinderlijk terugsturen terwijl het toch gebieden zijn waar je normaal mag komen.
De heuvels bezoek je meestal rondom tien uur ´s morgens. De temperatuur is dan dusdanig dat er veel thermiek (opstijgende warme lucht) is waardoor de roofvogels gaan opstijgen. Dit jaar viel het een beetje tegen maar nog zie je elke dag minimaal duizenden roofvogels overvliegen.

Verreweg de meesten zijn Steppebuizerden, gevolgd door Zwarte Wouw, Steppenarend, Dwergarend, Aasgier, Vale Gier, Slangenarend, Visarend en Keizerarend. Ook zie je regelmatig overvliegende groepen Ooievaars en Zwarte Ooievaars. Doordat je in de heuvels staat zie je ze af en toe ook op ooghoogte voorbij komen.

Havikaren© Vogelwacht Uden e.o.                                                                                                    Woestijnbuizerd© Vogelwacht Uden e.o.

Kortom een spektakel van jewelste.

Iets verder van Eilat af bezoek je de waterreservoirs. Vooral tegen de avond kun je hier vanuit de auto vlakbij allerlei steltlopers komen en mooi fotograferen. Je ziet hier van alles zoals Tureluurs, Groenpootruiters, Zwarte Ruiters, Poelruiters, Bosruiters, Witgatjes, Bontbekplevieren, Strandplevieren, Woestijnplevieren, Sporenkieviten, Steltkluten, Bonte Strandlopers, Temminck’s Strandlopers en heel veel Kemphanen.

Ook zeldzaamheden als de Vorkstaartplevier en de Kaspische Plevier heb ik hier gezien.
 
                                                                                                                     Steltkluut© Vogelwacht Uden e.o.Kaspische Plevier© Vogelwacht Uden e.o.

De Kaspische Plevier was voor mij een nieuwe soort terwijl ik twee jaar geleden Kazachstan heb bezocht waar ze broeden. Toen niets, nu mooi te zien.

We zijn ook een dag de Negev woestijn in gereden. Hierbij maak je veel kilometers maar toch de moeite waard. De soort om te zien in de Negev woestijn is de Kraagtrap.

Kraagtrap© Vogelwacht Uden e.o.

Dit is een echte woestijnvogel maar in veel Arabische landen door het jagen met valken volledig verdwenen. (weer een reden om de valkeniers te verbieden) Alleen in Israel is dit verboden waardoor hier nog een populatie Kraagtrappen aanwezig is. Dit keer hadden we geluk want totaal hebben we vijf exemplaren gezien. Naast de Kraagtrap zagen we hier de Renvogel, Vale Woestijnvink, Moabmus, Sinai Roodmus, Arabische Woestijnpatrijs, Aziatische Steenpatrijs, kortom allemaal woestijnsoorten die je bij ons nauwelijks ziet.
 
Vale Woestijnvink © Vogelwacht Uden e.o.                                                                                        Sinai Roodmus© Vogelwacht Uden e.o.

Op de terugweg hebben we nog het graf van Ben Goerion (de grondlegger van de staat Israel na de tweede wereldoorlog) bezocht.

Dit graf ligt midden in de Negev woestijn met een prachtige kloof waar verschillende vogelsoorten zitten. De belangrijkste soort is hier de Havikarend die boven op een rotsrichel aan het broeden was.

Zwartstaart© Vogelwacht Uden e.o.

Verder nog enkele typische woestijnsoorten als de Zwartstaart, een roodstaart maar nu met grijs en zwart, en de Woestijnleeuwerik.

Dit is nog maar een kleine opsomming van alles wat we in een week hebben gezien. Hierbij heb ik nog niet eens waarnemingen van Syrische Kanarie, Steppekiekendief, Smyrna Gors, Rosse Waaierstaart, Maskerduifje, Dwergooruil en Zwarte Waaierstaart vernoemd.

Rosse Waaierstaart© Vogelwacht Uden e.o.


Dwergooruil© Vogelwacht Uden e.o.


Totaal waren het dit keer 190 soorten, maar zoals ik al bij de inleiding heb verteld doet het aantal er niet zo toe maar vooral de waarnemingen van zeer nabij.
Ondanks het feit dat er altijd ruzie is in Israel, maar gelukkig merk je er in Eilat weinig van, is het zeer de moeite waard om in maart dit land te bezoeken. Ik verwacht dat het zeker niet de laatste keer is geweest dat ik Eilat bezocht heb.


© Vogelwacht Uden e.o.