Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
tr1ktellen

week 14 (26 okt - 01 nov)

26-10-2015

Maandag, oostelijke wind, aantrekkend, half bewolkt en 15 ˚C. Het eerste teluur vliegt er al veel, 6 Grote Zilverreigers, Veldleeuweriken, Spreeuwen en Vinken en een Goudvink met een apart roepje, een Trompetgoudvink. Dit zijn Goudvinken uit Scandinavië die we al eens eerder op de telpost gehad hebben. Net na een late Bruine Kiekendief komt er rond kwart voor 9 een slanke Kiekendief langs. Is dit nu een Steppenkiekendief of een Grauwe Kiekendief? Helaas is het licht in de hoek waar de vogel vliegt beroerd en is het niet te zien welke van deze twee soorten het is. Tussen 9 en 10 zijn het vooral Houtduiven die over vliegen, maar de Buizerds zijn vandaag vroeg op, want in dit uur tellen we er al 9. Het volgende uur zijn dat er 16, maar er komen ook 9 Grote Zilverreigers langs en inmiddels vliegen er veel Kramsvogels over, meer dan 400 dit uur. Het uur erna is ook weer goed, met 28 Buizerds, ruim 2200 Houtduiven, bijna 900 Kramsvogels. Rond de lunch is de top van de Buizerds, 50 vogels tussen 12 en 1. Daarna neemt de trek toch af, mogelijk dat de wind te hard waait met windkracht 3. Er wordt tot 3 uur geteld en er zijn dan 17 Grote Zilverreigers en 114 Buizerds geteld, bijna 1800 Veldleeuweriken, bijna 5000 Houtduiven, ruim 2000 Kramsvogels en 1500+ Spreeuwen en 2500 Vinken. Prima dagje!
Vandaag 44 soorten, 13965 exemplaren
DSC 1731 DSC 1755a
Blauwe kiekendief ©Martien van Dooren                                                                           Telpost niet alleen voor de grijze garde ©Martien van Dooren

27-10-2015

Dinsdag, zuid tot zuidoosten briesje, onbewolkt en 16 ˚C. Vandaag is de telpost vroeg bezet, dat schijnt iets met de klok verzetten en bioritme te maken hebben gehad. Vanmorgen vliegen er verschillende soorten Ganzen. Ook de zangvogels vliegen wel, maar in kleinere aantallen dan gisteren. Tussen 9 en 10 tellen we veel Kauwtjes: 199. Het volgende uur beginnen de Buizerds te vliegen, gaan die verder waar ze gisteren mee bezig waren? De wind zit nog in de goede hoek. Ook komt er een Appelvink over, altijd leuk en we zien er niet zo heel veel hier. Net na 11 uur komt er een Blauwe Kiekendief langs, een volwassen vrouwtje. Even later vliegt er een Groene Specht over, die duidelijk op trek is. Het is de derde Groene Specht hier ooit. Apart, want het lijkt ons niet echt een soort die trekt, maar als ze zo overvliegen moet het een trekvogel zijn. De Buizerds zetten niet echt door helaas, elk uur komen er wel een paar langs, maar meer dan 18 in een uur zijn het niet. Wel is het tegen 3 uur warm genoeg voor een Atalanta om langs te trekken. De 229 Rietganzen van vandaag zijn er veel voor deze post.
Vandaag 38 soorten, 4137 exemplaren

28-10-2015

Woensdag, oostelijke wind, maximaal 2 Beaufort, zwaar bewolkt en zo nu en even regen, 9 ˚C. Geen goede teldag, het eerste teluur valt er nog geen regen, maar daarna elk uur wel een paar minuten. Gelukkig is het niet zo veel, maar er vliegt wel veel minder. Het begin is voor de Spreeuw, maar er vliegen ook Houtduiven, Veldleeuweriken en Vinken. Er komt een enkel groepje ganzen over en 7 Watersnippen in een uur is ook leuk. Na 9 uur komen de Kramsvogels ook een beetje op gang en tellen we ook wat Kneuen. Deze ochtend komen er ook verschillende Grote Zilverreigers over, waaronder een groepje van 3. Ter plaatse ontdekken we nog een mannetje Roodborsttapuit en de Klapekster laat zich vanmorgen ook zien. We stoppen er om 12 uur mee.
Vandaag 27 soorten, 2611 exemplaren

29-10-2015

Donderdag, zwakke zuidwesten wind, van geheel bewolkt naar weinig bewolking, 15 ˚C. Ook vanmorgen komen er in het begin wat groepen ganzen over en voornamelijk Spreeuwen. Lang niet genoemd, maar ze trekken ook langs zijn de Geelgorzen, waarvan er ook een groep ter plaatse zit. Een Zwarte Roodstaart vliegt bijna tegen de keet aan, een van de latere op deze telpost. De jonge ogen op de telpost ontdekken een groep van 10 Goudplevieren die behoorlijk hoog overvliegen. Tussen 11 en 12 uur zien we 2 Blauwe Kiekendieven tegelijk in beeld, de ene is een adulte vrouw die de hele ochtend al rond de telpost rondvliegt en op een gegeven moment zelfs een muisje vangt. De andere zien we niet goed genoeg, maar is waarschijnlijk een juveniel. Beide vogels verdwijnen uit beeld en het vrouwtje is daarna ook niet meer gezien. Inmiddels komen er wat Buizerds over, dit uur 8 en het volgende uur 13. Het volgende teluur zijn het er maar 6 (en 7 Sperwers), daarom wordt er om 2 uur gestopt met tellen.
Vandaag 33 soorten, 727 exemplaren
DSC 1773a
Blauwe kiekendief ©Martien van Dooren

30-10-2015

Vrijdag, niet veel wind uit zuidoost, half bewolkt en 14 ˚C. Een goed begin met wat Kolganzen, Kieviten en Veldleeuweriken. Na 9 uur beginnen de Houtduiven te vliegen met in dat uur al meer dan 800 vogels. Er komt nog een tjiftjaf langs. Het volgende uur vliegt alles goed, ganzen, lijsters (60 Koperwieken is veel dit jaar), zelfs al 3 Buizerds, en 2500 Houtduiven. Tussen 11 en 1 uur zit de piek met 3800 en 3600 Houtduiven. Tussendoor komt er nog een Waterpieper langs. Ook Spreeuwen vliegen goed, in deze twee uur ruim 1000 vogels. Daarna vliegt het wat minder en om 2 uur wordt er gestopt. Er zijn dan ruim 11.000 Houtduiven geteld, minder dan de 2 topdagen van vorig jaar, maar toch zeker de moeite. Verder kwamen er nog 10 Sperwers en 23 buizerds over, niet echt veel roofvogeltrek dus.
Vandaag 35 soorten, 14164 exemplaren
DSC 1783a
Kolgans ©Martien van Dooren

31-10-2015

Zaterdag, oostenwind, half bewolkt en 12 ˚C. Vandaag vliegt er in het eerste uur een volwassen man Blauwe Kiekendief langs. Verder is er de gebruikelijke ochtendtrek van verschillende ganzensoorten en er vliegen Houtduiven, Spreeuwen en Vinken. De Houtduiven en Spreeuwen blijven de hele ochtend goed vliegen en ook de Vinken blijven wel vliegen, maar zoveel als vorige week zien we niet meer. Na 11 uur lijkt de trek behoorlijk stil te vallen en er wordt nog wel 2 uur doorgeteld, maar er komt niet veel meer over. Helaas geen noemenswaardige trek van Buizerds vandaag.
Vandaag 31 soorten, 6903 exemplaren

Oktober

Veelal weinig wind, vaak uit oost, niet extreem veel neerslag en geen storm, een gemiddeld aantal zonuren. De temperatuur bleef net iets onder het langdurig gemiddelde, normaal is oktober veel winderiger en valt er meer neerslag. In het midden van de maand een koude periode. Er is wel minder dan vorig jaar geteld, want dit jaar hebben we in oktober in 181 uur 141.510 vogels geteld, wat een uurgemiddelde van 779 vogels geeft. Dat is iets minder per uur dan vorig jaar, maar dat was dan ook een erg goed jaar. Leuke waarnemingen deze maand; de Kraanvogel die waarschijnlijk op het Palmven geslapen heeft en een trekkende Boomklever en ook en Groene Specht. Drie Europese Kanaries en maar liefst 4 IJsgorzen verdeeld over diverse dagen en vroege Kleine Zwanen (10 oktober, een vroegterecord). Beflijsters zien we niet zo vaak op deze telpost. Dat geldt ook voor Eksters, die zie je amper op de telpost. Haviken zien we wel regelmatig, maar niet op trek. Toch is er deze maand eentje over komen trekken.
De top3 wordt ook dit jaar aangevoerd door de Vink en we hebben er weer meer dan 50.000 geteld, nog niet de helft van vorig jaar. De tweede plaats is dit jaar voor de Spreeuw, waar we er meer van hebben geteld dan vorig jaar, toen net geen 20.000 vogels en toen viel de Spreeuw buiten de top3. De derde plaats is voor de Houtduif, minder dan de helft van vorig jaar, maar als we terug kijken is het net onder het gemiddelde.
Voor de echte oktobersoorten is de tweede tabel opgenomen. Die is dit jaar als vorig jaar, aangepast, omdat het anders erg onoverzichtelijk wordt. De eerste twee kolommen zijn voor de eerste 6 jaar en daarin staat het gemiddeld aantal vogels over die 6 jaar en het maximum in die 6 jaar. Aalscholvers hebben we dit jaar weinig geteld, een van de slechtste jaren. De Kolganzen doen het dit jaar erg goed. Eind september werd het dagrecord al gebroken, maar op 1 oktober werd dat record nog scherper gezet op 7174 Kolganzen. Grauwe Ganzen daarentegen hebben we dit jaar veel minder geteld, erg weinig zelfs. Dat geldt ook voor Sperwers en Buizerds, beide soorten hebben bijna nog nooit zo weinig geteld, alleen in 2009 was het nog minder. Smellekens zijn in normale aantallen over gekomen, het idee was eigenlijk dat we er veel hadden dit jaar. Misschien komt dat doordat de andere soorten roofvogels veel minder doortrokken. Kieviten zijn er wat minder dan vorig jaar, maar zo’n 3.000 Kieviten lijkt de laatste jaren toch een gemiddeld aantal te zijn. De Veldleeuwerik deed het dit jaar erg slecht met maar vogels. Misschien dat we er veel gemist hebben omdat ze te hoog over gekomen zijn. Iets wat voor vele andere soorten waarschijnlijk ook geldt. Graspiepers deden het dit jaar wat minder, maar het zit niet ver naast het gemiddelde. Dat geldt ook voor de Rietgors, die deed het minder dat vorig jaar, maar bovengemiddeld. De Keep deed het dit jaar ook minder goed, ook onder het gemiddelde, maar er is een soort die het erg slecht gedaan heeft dit jaar: De Koperwiek. Normaal komen er een kleine 10.000 over, vorig jaar bijna 15.000 en we hebben er zelf ooit 34.000 gehad. Dit jaar nog geen 500! Hopelijk komen er in november nog dagen met Koperwieken.

Vlinders zijn er dit jaar niet veel geteld, dat zal we l deels dor het weer komen, want zo mooi was het niet in oktober. Het veld voor de telpost is blijkbaar niet zo aantrekkelijk voor ze dit jaar, ondanks dat we toch wel wat appels voor ze hebben neergelegd.

Geen nieuwe soorten in oktober voor de Telpost, wel een aantal dagrecords.  Het al genoemde dagrecord van de Kolgans, maar ook dat van de Kemphaan is gebroken. Een groepje van 8 Kemphanen kwam op 5 oktober over en brak daarmee direct het oude dagrecord. Verder staan de records waarschijnlijk al heel scherp.

Overzicht aantallen en uren oktober:

JaarUren oktoberAantallen vogels oktoberPer uurSoorten vogels oktober
2000 44:00:00 14.355 326 44
2001 82:00:00 36.941 450 49
2002 67:00:00 23.643 353 58
2003 115:11:00 34.822 302 74
2004 148:12:00 62.630 423 69
2005 170:38:00 109.131 640 79
2006 193:20:00 157.003 812 83
2007 184:09:00 105.755 574 82
2008 350:18:00 299.530 855 88
2009 204:26:00 89.698 439 77
2010 250:05:00 185.568 742 96
2011 207:40:00 146.343 705 76
2012 211:10:00 256.425 1214 80
2013 207:35:00 224.078 1082 78
2014 222:00:00 257.019 1158 85
2015 181:40:00 141.510 779 90

Top 3 vogelsoort oktober:

JaarNr. 1Nr. 2Nr. 3
2000 Spreeuw 4.496 Veldleeuwerik 3.481 Graspieper 1.982
2001 Spreeuw 8.558 Graspieper 6.630 Veldleeuwerik 6.255
2002 Spreeuw 11.699 Vink 3.640 Graspieper 2.616
2003 Vink 8.880 Spreeuw 6.395 Houtduif 5.096
2004 Spreeuw 14.230 Vink 12.363 Graspieper 8.678
2005 Spreeuw 30.375 Vink 23.449 Houtduif 16.366
2006 Vink 47.691 Spreeuw 27.225 Graspieper 22.354
2007 Spreeuw 26.351 Vink 25.091 Houtduif 12.978
2008 Vink 158.361 Spreeuw 32.606 Koperwiek 21.388
2009 Vink 24.545 Spreeuw 22.921 Houtduif 8.036
2010 Vink 79.792 Spreeuw 44.063 Houtduif 14.800
2011 Spreeuw 40.862 Vink 37.397 Houtduif 18.692
2012 Vink 119.850 Spreeuw 47.487 Houtduif 28.472
2013 Vink 101.951 Spreeuw 40.576 Houtduif 28.341
2014 Vink 120.692  Houtduif 47.642  Veldleeuwerik 21.613 
2015 Vink 49.647 Spreeuw 27.228 Houtduif 22.457

Aantallen per soort in oktober:

Jaar/SoortAal scholverKol gansGrauwe gansSperwerBuizerdSmellekenVeld leeuwerikGras pieperKoper wiekKeepRiet gors
2000 202 0 6 12 25 0 3.481 1.982 210 58 54
2001 349 20 72 50 86 5 6.255 6.630 425 169 216
2002 700 0 331 28 34 3 1.418 2.616 600 36 135
2003 673 108 629 93 514 8 1.201 2.582 1.459 500 228
2004 1.121 693 1.283 115 218 8 6.764 8.678 3.399 112 174
2005 722 1.523 583 191 541 15 11.636 4.652 6.514 357 322
2006 2.124 698 444 310 972 25 17.322 22.354 17.111 143 376
2007 1.447 1.737 3.499 321 1.040 11 6.500 4.013 6.651 1.854 668
2008 2.947 452 930 462 412 35 21.204 12.187 21.388 1.650 1.061
2009 1.283 2.082 2.275 164 266 17 2.576 5.157 3.667 947 480
2010 1.190 2.323 1.004 480 819 16 7.959 3.329 1.580 2.902 489
2011 1.075 4.587 1.242 336 1.669 19 13.021 4.684 5.475 476 578
2012 1.301 2.862 1.200 414 1.199 3 22.216 6.954 3.785 597 649
2013 737 3.749 2.004 329 822 16 21.050 3.477 3.147 300 746
2014 1.137 3.794 1.860 316 655 17 21.613 5.743 14.152 505 1.229
2015 872 12.641  951 175 421 18 6.625  4.097  498 367 596

01-11-2015

Zondag, het zuchtje van vandaag komt uit zuid, er is ochtendmist met 1000 meter zicht en bij aanvang 3 ˚C, oplopend naar 15 ˚C. Een mistig begin dus, alhoewel er recht omhoog wel wat zicht is. Daarin worden nog wel vogels gezien, vanmorgen zijn dat vooral Kieviten, Houtduiven en Spreeuwen. Verder enkele exemplaren van bijvoorbeeld Grote Lijsters, Putter, Pimpelmees en nog steeds enkele Graspiepers. Na 9 uur trekt de mist weg, komen er enkele Kauwtjes over en  rond half 11 komt er een Blauwe Kiekendief langs. Goed te zien, want het is een tweede kalenderjaar vrouwtje. Daarna vliegt er nog maar weinig, enkele groepjes Spreeuwen. ’s Middags is er ook een uurtje geteld, maar dat leverde erg weinig op.
Vandaag 25 soorten, 1294 exemplaren

Soorten tot nu toe op de telpost in 2015:

Statistieken    
Aalscholver Oeverloper Tjiftjaf Soepgans Grauwe/Steppen kiekendief*
Grote zilverreiger Tapuit Sijs Knobbelzwaan Goudvink*
Wespendief Bosrietzanger Lepelaar Rietgans spec Groene specht*
Bruine kiekendief Koekoek Groenpootruiter Stormmeeuw  
Boomvalk Kleine karekiet Zwarte kraai Gaai  
Kievit Witte kwikstaart Kuifeend Kolgans  
Kokmeeuw Grote lijster Smelleken Pijlstaart  
Kleine mantelmeeuw Koolmees Zwarte roodstaart Toendrarietgans  
Gierzwaluw Gekraagde roodstaart Spreeuw Kraanvogel  
Boerenzwaluw Grote canadese gans Fitis Grote mantelmeeuw  
Gele kwikstaart Houtduif Waterpieper Europese kanarie  
Blauwe reiger Putter Kruisbek IJsgors  
Oeverzwaluw Blauwe kiekendief Vink Kemphaan  
Grijze wouw# Buizerd Rietgors Kramsvogel  
Holenduif Duinpieper Meerkoet Beflijster  
Graspieper Zilvermeeuw Roek Roodkeelpieper  
Nijlgans Wilde eend Grasmus Appelvink  
Tureluur Morinel plevier Meerkoet Grote bonte specht  
Huiszwaluw Sperwer Heggemus Klapekster  
Torenvalk Boomleeuwerik Kwartel Kleine zwaan  
Goudplevier Visarend Houtsnip Goudhaan  
Zwarte ruiter Grote gele kwikstaart Geelgors Boomklever  
Witgat Ooievaar Merel Zwarte mees  
Boompieper Kneu Huismus Barmsijs spec  
Grauwe gans Kauw Kleine barmsijs Velduil  
Watersnip Groenling Zwartkop Havik  
Ringmus Matkop Rode wouw Roodborst  
Kleine plevier Wintertaling Keep Geelpootmeeuw  
Paapje Pimpelmees Koperwiek Ekster  
Vlinders  
Atalanta Klein geaderd witje  
Kleine vos Oranje luzernvlinder  
Dagpauwoog Kleine parelmoervlinder   
Gehakkelde aureli     
Distelvlinder    

# = Nieuwe soort voor telpost

* = Nieuw deze week

Nieuwe Soorten in 2015:

03-08-2015 Grijze wouw

Nieuwe dagrecords in 2015:

02-09-2015 Kleine plevier 2
08-09-2015 Kuifeend 14
30-09-2015 Kolgans 5793
01-10-2015 Kolgans 7174
05-10-2015 Kemphaan 8

© Vogelwacht Uden e.o.