Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
IMG 2501 IMG 9626
In het najaar zijn we met maar liefst 30 leden naar een zonning en vogelrijk Helgoland gegaan (van vrijdag 25 september tot en met maandag 28 september 2015). Hierbij onze belevenissen, maar eerst iets over dit bijzondere eiland.
IMG 0838
Helgoland is een klein rotseiland met een oppervlak van slechts 1,7 km² en telt ongeveer 1300 inwoners. Het is gelegen in de Duitse Bocht op circa 70 kilometer afstand van de Duitse kust en is per boot te bereiken vanuit Wilhelmshaven en Cuxhaven. Het hoogste punt van Helgoland ligt 61 meter boven de zeespiegel. Naast Helgoland ligt een nog kleiner zandig eiland, genaamd Düne dat in 1720 los is komen te liggen van Helgoland.

Helgoland ligt in de Noordzee en maakte achtereenvolgens deel uit van Denemarken, Groot Brittannië en hoort nu bij Duitsland. Het is het enige eiland op volle zee binnen Duitsland. Het eiland is vooral bekend vanwege het ecotoerisme. Het beschikt over een klein strand, maar is vooral bekend om zijn roodgekleurde rotskust die tot 61 meter hoog uit zee omhoog rijst en om de (nu door omvallen bedreigde) rotspunt de Lange Anna. Helgoland bestaat eigenlijk uit twee delen het laag gelegen deel wat Unterland genoemd wordt en het hooggelegen deel wat Oberland genoemd wordt. In het dorp kan met een lift van het Unterland naar het Oberland gegaan worden. Ook diverse trappen maken dit mogelijk.

Het eiland is goed bekend bij natuur- en vogelliefhebbers omdat het een belangrijke broed- en pleisterplaats is voor zeevogels uit het Noordzeegebied en voor trekvogels van verder noordelijk. Er broeden onder andere de Zeekoet, Drieteenmeeuw, Kleine Mantelmeeuw, Grote Mantelmeeuw, Alk, Noordse Stormvogel en de Jan van Gent. In het najaar is het een tussenstop voor vogels die naar het zuiden trekken. Hierdoor zijn er al 425 vogelsoorten waargenomen. Het kleine eiland bezit ook een natuurgebied van 1 ha groot, maar is de dichtstbevolkte broedplaats van vogels in Duitsland. Begin juli kan men hier de  lummensprong waarnemen. Dit is de sprong waarbij jonge zeekoeten (in het Duits Lummen geheten) die nog niet kunnen vliegen, 50 meter naar beneden springen. Het gehele jaar door is er een kolonie van grijze en gewone zeehonden aanwezig op het eilandje Düne.

Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het eiland vol zitten met vogels.

Vrijdag 25 september 2015

Je moet er iets voor over hebben om 4 dagen naar Helgoland te gaan. Om 4 uur in de morgen op en om 5 uur vertrek vanaf de Groenhoeve. Gelukkig was iedereen keurig op tijd en eigenlijk veel te vroeg arriveerden we in Cuxhaven. De plek in Duitsland vanwaar onze boot naar Helgoland zou vertrekken. Het had nogal wat voeten in aarde voordat alle auto’s op de juiste plek waren en toen werd ook nog besloten om de auto’s niet direct aan de haven te parkeren, maar iets verderop in een parkeergarage. Uiteraard was dit goedkoper en ook veiliger. Iets over elven kwam de draagvleugelboot aanzetten en kon iedereen een zitplaats innemen. Op de kade hadden we al een Slechtvalk gezien, deze werd echter niet meegeteld. Op volle zee begon de teller van het aantaal vogelsoorten te lopen.
IMG 0814
Zo’n draagvleugelboot gaat met liefst 70 kilometer per uur over het water, de “vlucht” zou dan ook iets meer als een uur duren. Omdat deze boot geen diepgang heeft gaat de boot met veel golven mee. Ik kan je zeggen geen prettig gevoel. Niet iedereen hield het droog, echter aangekomen in Helgoland zakt het vervelende gevoel alweer gauw. Ondanks de wind een stralend heerlijk zonnetje. Bij het uitladen van onze bagage werden we al verwelkomd door een Sperwer, die meetrekt naar het zuiden om ook te genieten van al dit lekkers. De bagage werd opgehaald door een elektrische bagagedienst, er zijn geen voertuigen die op brandstof rijden op Helgoland. Wij zijn te voet door het dorp naar ons onderkomen de Jugendherberge “Haus der Jugend” gegaan. Een mooie tocht, in de haven in het dorp zat een IJseend in eclipskleed die we prachtig konden zien en fotograferen.
IMG 2154 IMG 0841
IJseend ©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 2096
IJseend ©Vogelwacht Uden e.o.
Verder veel Sperwers, Graspiepers en Tapuiten. Iets voor de jeugdherberg zag Koos een Grote Barmsijs, een soort die we de verdere dagen niet meer gezien hebben.
IMG 2035 IMG 2040
Sperwer ©Vogelwacht Uden e.o.
Na het kwartier maken en de nodige geboden en verboden ons eigen trachten te maken togen we naar het strand wat vlakbij de jeugdherberg ligt.
IMG 0851
Veel Witte Kwikstaarten, Gele Kwikstaarten en Graspiepers.
IMG 2266 IMG 2439
Gele Kwikstaart ©Vogelwacht Uden e.o.                                                                                    Witte Kwikstaart©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 2277
©Vogelwacht Uden e.o.
Ook vlakbij een Kemphaan die met een vleugel trok.
IMG 2316 IMG 0859 
Kemphaan ©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 2307 IMG 2301
Kemphaan ©Vogelwacht Uden e.o.
Deze kon mooi op de foto gezet worden, toch kon het beestje nog wel vliegen. We zagen tussen de Wilde Eenden ook nog een Pijlstaart. Jan van Genten doken mooi van hoogte het water in om visjes aan hun snavel te spiesen. Om de klap van het water op te vangen is hun snavel met kraakbeen aan het schedelhoofd verbonden.
IMG 0850
Ook enkele Alken konden we redelijk dichtbij gadeslaan.
IMG 2236 IMG 2254
                                                                                                                     Scholekster ©Vogelwacht Uden e.o.
Via de duintjes zijn we terug gegaan naar de jeugdherberg en kon het eten beginnen.
IMG 0848
Het buitenleven maakt hongerig en in een mum van tijd hadden we het eten op. Onder toezicht van enkele Duitse gasten zijn we aan het lijsten gegaan. Maar liefst 44 soorten was de score van deze eerste dag. Al vroeg ging iedereen aan het ronken.

Zaterdag 26 september 2015

Met z’n zessen op 1 kamer is gezellig en levert  ’s nachts een hoop geluiden op. Om iets voor zevenen opstaan om de douche uit te proberen. Nog even voor het ontbijt van 8 uur een rondje gewandeld, de Kemphaan had gezelschap gekregen, zodat er nu 2 waren. 
IMG 2387
Op zee was er weinig trek, diverse Jan van Genten, Aalscholvers en diverse meeuwen kwamen voorbij. 
IMG 2398 IMG 2382.
Aalscholver ©Vogelwacht Uden e.o.                                                                                             Grote Mantelmeeuw©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 2408 IMG 2421
Zilvermeeuw ©Vogelwacht Uden e.o.                                                                                         Zilvermeeuw (juv) ©Vogelwacht Uden e.o.
Een Tapuit bleef mooi voor ons poseren
IMG 2481 IMG 2502
Tapuit©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 2501
Tapuit©Vogelwacht Uden e.o.
De Duitse broodjes gingen er goed in, echter niet voor het lunchpakket. Het was uitdrukkelijk verboten um Brötchen in het lunchpakket te doen. En het werd gecontroleerd! Grundlichkeit muss sein!! Afijn we zijn niets tekort gekomen, met een goed gevuld lunchpakket is onze groep richting het dorp gelopen. We besloten de lift in het dorp te nemen om naar het Oberland te gaan.
IMG 0865 IMG 0870
IMG 0905
IMG 2504 IMG 2505
Bonte Vliegenvanger©Vogelwacht Uden e.o.                                                                             Zwartkop©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 2509 IMG 2511
Huismus©Vogelwacht Uden e.o.                                                                                  Turkse Tortel©Vogelwacht Uden e.o.
Kerkhoven zijn altijd vogelrijk en ook hier troffen we het. We zagen onze eerste Bonte Vliegenvanger, Gekraagde Roodstaart en vele Huismussen. 
IMG 0872
Door het dorp lopend kom je via de vuurtoren vanzelf uit op de kliffen. 
IMG 0877
Hier zaten nog Jan van Genten met jongen. De jongen zijn geheel zwart en kleuren in 4 jaar naar het volwassen kleed.
IMG 2530
Jan-van-Gent©Vogelwacht Uden e.o.
Zeer dichtbij zijn deze vogels te bewonderen en er zijn dan ook ontzettend veel en hele mooie opnamen gemaakt.
IMG 2546 IMG 2640
Jan-van-Gent©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 2601 IMG 2597
Jan-van-Gent©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 2607 IMG 2612
Jan-van-Gent©Vogelwacht Uden e.o.
Wat moet dat hier toch prachtig zijn in het voorjaar als ook de Noordse Stormvogels, Drieteenmeeuwen, Zeekoeten en een enkele Alk hier op nest zitten. De Jan van Genten zitten op kleine richels te broeden, vaak hebben ze visnetten als nestmateriaal gebruikt. Dit gaat niet altijd goed, zodat we vele lijken zien hangen in de netten.
IMG 0882 IMG 2719
                                                                                                                     Jan-van-Gent©Vogelwacht Uden e.o.
De meeste hebben hun jongen groot, maar een enkeling vliegt af en aan met voedsel.
IMG 2553 IMG 2569
Jan-van-Gent©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 2626 IMG 2627
Jan-van-Gent©Vogelwacht Uden e.o.
Uren kunnen we hier naar kijken, maar er zijn ook nog andere vogels, zodat we terug gingen naar het kerkhof. Hier aangekomen waren we getuige van een mooie Bladkoning die luizen van een blad aan het vangen was.
IMG 0904

IMG 3038 IMG 3052
Bladkoning©Vogelwacht Uden e.o.
Diverse Bladkoningen zijn er gemeld, toch heb ik me laten vertellen dat er dagen bij zijn dat deze soort overal te zien is. We zijn via de trappen naar beneden gelopen en hebben een ticket gekocht om naar het eilandje Düne te gaan.
IMG 0908 IMG 0907
Bij hetg wachten op de boot hebben we nog genoten van een Tapuit die fraai aan het strandje zat.
IMG 3097 IMG 3102
Tapuit©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 3105
Tapuit©Vogelwacht Uden e.o.
De overtocht duurt ongeveer een kwartier.
IMG 0920 IMG 0909
Op dit duineneiland  waren de gewone zeehonden mooi dichtbij te zien.
IMG 0924
Ook een enkele grijze zeehond kon gespot worden.
IMG 3219 IMG 3227
IMG 3198 IMG 3199
Heerlijk hoe deze logge beesten in de zon liggen.
IMG 3268 IMG 3281
IMG 3297 IMG 3235
Niet alleen deze beesten maakten gebruik van het strand, we zagen onder andere Drieteenstrandlopers, Bontbekplevieren, Bonte Strandlopers en veel Tapuiten.
IMG 0929

IMG 3356 IMG 3344
Drieteenstrandloper©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 3380 IMG 9439
Bontbekplevier©Vogelwacht Uden e.o.                                                                                      Tapuit©Vogelwacht Uden e.o.
Op het eilandje ligt jammer genoeg een vliegveldje, waarvan het gezoem vaak te horen is. Verder duinen en een klein duinmeertje. Bij dit duinmeertje troffen wij een vrouwtje Smient, Waterhoen, Wilde Eenden en hoorden we de Waterral.
IMG 1013 IMG 1014
IMG 9984
Wilde Eend©Vogelwacht Uden e.o.
We zijn naar het andere strandeinde gelopen onder een stralende zon en zagen daar ook zeer dichtbij de zeehonden.
IMG 9578 IMG 9583
Steenloper©Vogelwacht Uden e.o.
Deze werden vergezeld door de Steenlopers die hun voedsel zochten tussen het aangespoelde zeewier. Aan het einde van het eiland lag een hoop met wier waar vele Graspiepers Oeverpiepers en Tapuiten aan het foerageren waren.
IMG 9394 IMG 9390
Graspieper©Vogelwacht Uden e.o.                                                                                            Oeverpieper©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 0933

IMG 9489 IMG 9483
Spreeuw©Vogelwacht Uden e.o.                                                                                              Tapuit©Vogelwacht Uden e.o.
Zelfs een Sneeuwgors zat op het strand.
IMG 9427 IMG 9429
Sneeuwgors©Vogelwacht Uden e.o.
Tussen de vele Steenlopers zat ook een Paarse Strrandloper met een vlagring. Helaas hebben we de code niet af kunnen lezen. Ook een Bonte Kraai liet zich mooi zien.
IMG 9574 IMG 9594
Paarse Strandloper©Vogelwacht Uden e.o.                                                                                Bonte Kraai©Vogelwacht Uden e.o.
Na al dit moois hebben we de boot weer terug genomen naar Helgoland. Bij de haven zagen we de eerste Kramsvogel.
IMG 9600 IMG 9608
Kramsvogel©Vogelwacht Uden e.o.
De tijd gaat snel, zodat we weer naar de jeugdherberg moesten om op tijd ons eten te krijgen.
20150926 181719 20150926 182550
Het was afgeladen vol in de jeugdherberg, zodat we een aparte ruimte kregen, waar wij met z’n dertigen konden eten. Na het eten weer de gebruikelijke opsomming van vogels. We zijn inmiddels op de 84 soorten aangekomen. Leo had een leuke verrassing georganiseerd, een soort pubkwis die in 6 groepjes van 5 gedaan werd.
20150926 190309 20150926 192620
Leuke vragen kwamen aan bod, waarna het al weer tijd werd om de kooi op te zoeken. Volgens mij werd er gedroomd over zeehonden!!

Zondag 27 september 2015

IMG 0943 IMG 0944
Voor het ontbijt weer even gekeken in de buurt van de jeugdherberg. De manke Kemphaan heeft inmiddels 3 metgezellen. Met zijn vieren maken ze enkele rondjes. Om 8 uur weer ontbijt. Na het ontbijt met z’n allen op de foto. Bij de jeugdherberg staan een aantal typische Duitse strandschermen. Dit is een ideaal decor voor een mooie foto. Hierna zijn we via het centrum naar het terrein bij het ziekenhuis gegaan.
IMG 0949
Dit komvormige terrein is zeer gewild bij trekvogels, maar ook weer bij de Sperwers. We zagen vandaag veel Graspiepers, Zanglijsters en de eerste Koperwieken kwamen binnen, achterna gezeten door de Sperwers.
IMG 9650 IMG 0954
Tjiftjaf©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 9639 IMG 9659
Sperwer©Vogelwacht Uden e.o.
Hierna zijn we naar de pier gelopen. Veel Tapuiten en nog een enkele Boerenzwaluw. Ook een Gekraagde Roodstaart zat in een hek.
IMG 9675 IMG 9680
Gekraagde Roodstaart©Vogelwacht Uden e.o.
Bij een strandje aangekomen lag een jonge Zeehond ons aan te kijken. Wat een prachtige beestjes. In de haven probeerden we een glimp van de Sneeuwgors op te vangen. Helaas hebben we deze niet kunnen vinden. .
IMG 0959 
IMG 9687 IMG 9701
Aalscholver©Vogelwacht Uden e.o.                                                                                           Eidereend©Vogelwacht Uden e.o.
Via het dorp zijn we naar Oberland gegaan om bij het kerkhof veel Goudhaantjes te zien.
IMG 0006 IMG 0049
Goudhaantje©Vogelwacht Uden e.o.
Maar ook een mooi te bewonderen Kleine Vliegenvanger zat hier. Een vrij zeldzame soort.
IMG 9992 IMG 0037
Kleine Vliegenvangert©Vogelwacht Uden e.o.
De Jan van Genten hebben zo’n aantrekkingskracht dat we hier weer naar toe zijn gegaan. Enkele jongen waren weggevlogen, maar een aantal konden nog mooi bekeken worden.
IMG 0880
IMG 9883
Jan-van-Gent©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 2724 IMG 2730
Jan-van-Gent©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 2958 IMG 2970
Jan-van-Gent©Vogelwacht Uden e.o.
Op zee zagen we een Zwarte Zeekoet met z’n witte ondervleugelvlekken. We kregen zijn in koffie en koek, het dorp is nooit ver weg, zodat we even heerlijk op een terrasje hebben zitten smullen. Op weg naar het ziekenhuisterrein vloog een Blauwe Kiekendief over.
IMG 0021 IMG 0024
Blauwe Kiekendief©Vogelwacht Uden e.o.
Op het terrein aangekomen was de oogst mager, zodat we weer via het Unterland en langs de IJseend terug naar de jeugdherberg gegaan. Het eten smaakte prima en na het eten weer het lijsten. We zitten na drie dagen op 96 vogelsoorten. Na nog wat waarnemingen doorgenomen te hebben was het weer bedtijd.

Maandag 28 september 2015

Alweer de laatste dag en ook nu schitterend weer. Voor het ontbijt nog gekeken naar een Zeekoet die zeer dichtbij op zee zat.IMG 0992 
Na het eten moesten we nog even wachten op de bagageafhaler. Ons groepje besloot om via het dorp naar Düne te gaan. In de buurt van de jeugdherberg was gisteren een Beflijster gezien. Na gedegen speurwerk bleek deze vandaag niet meer aanwezig te zijn. Wel zagen we een Paap, toch weer een nieuwe soort. Vele Tjiftjaffen riepen rondom ons.
IMG 9625 IMG 0029
Paapje©Vogelwacht Uden e.o.                                                                                                   Tjiftjaf©Vogelwacht Uden e.o.
Op Düne zijn we meteen naar het noordelijke strand gegaan en hebben dit afgelopen tot aan een soort pier. Ook nu weer de zeehonden zeer dichtbij.
IMG 0997 IMG 9633
Een Roodborsttapuit en een Winterkoning zaten in de berketakken langs de zeewering.
IMG 9645
Roodborsttapuit©Vogelwacht Uden e.o.
Bij de Pier aangekomen zagen we van zeer nabij een groep  Goudplevieren, enkele Zilverplevieren hier tussen, Bontbekplevieren, Bonte Strandlopers en Drieteenstrandlopers.
IMG 9770 IMG 9788
Goudplevier©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 9806 IMG 9802
Zilverplevier©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 9722 IMG 9720
Bonte Strandloper©Vogelwacht Uden e.o.
De fotocamera’s maakten overuren. Op de zeer rustige en dus vlakke zee was een Alk en een Roodkeelduiker te zien.
IMG 1002 IMG 1004
Een aantal Duitse vogelaars vertoonden paniekgedrag. Er was een gorsachtige gesignaleerd in de duinen. Er werd gesproken over een Bosgors. Uiteindelijk hebben we het beestje goed in het vizier gekregen en bleek het toch om een IJsgors te gaan.
IMG 9849 IMG 9857
IJsgors©Vogelwacht Uden e.o.
Een leuke soort, maar een Bosgors zou toch iets anders geweest zijn, een soort die de meesten nog nooit gezien hebben.  Om het vliegveld gelopen komen we weer aan het andere eind van een strand, waar ook de zeehonden weer goed te zien waren. Daarnaast mooi een Grote Gele Kwikstaart kunnen zien en weer veel Steenlopers een enkele Paarse Strandloper.
IMG 9920 IMG 9932
Steenloper©Vogelwacht Uden e.o.                                                                                             Drieteenstrandloper©Vogelwacht Uden e.o.
IMG 1007 IMG 1008
Uiteraard moest ook het watertje in het midden van het eiland bezocht worden. Hier troffen we een Bokje, Koperwiek  en een Waterral aan.
IMG 9986 IMG 9988
Bokje©Vogelwacht Uden e.o.                                                                                                      Koperwiek©Vogelwacht Uden e.o.
De tijd begon te dringen, zodat we met de boot weer naar Helgoland zijn gegaan. Hier besloten we om nog naar boven te gaan en een laatste blik te werpen op het kerkhof. Ook kregen we honger, zodat we bij het restaurant in de buurt van het kerkhof hebben zitten eten. Dit viel niet mee.  De Kleine Vliegenvanger liet zich telkens zien, zodat we pauzes moesten inlassen bij het eten.
IMG 0054 IMG 0055
Kleine Vliegenvanger©Vogelwacht Uden e.o.
Ook waren nu volop Goudhaantjes te bewonderen. We hoorden dat enkele leden van ons deze morgen een Velduil gezien hadden bij het ziekenhuisterrein.
IMG 1020 IMG 1021
Dus hier op weg naar de haven om de boot op te gaan, nog even langs geweest. Helaas weinig te zien.
IMG 1023 IMG 1024
De boot weer op en met een rotvaart naar Cuxhaven. Het was bijna windstil, zodat nu niemand ziek geworden is. De eindstand werd opgemaakt en in 4 dagen is deze op 103 vogelsoorten gekomen. Iedereen spoedde zich over de Duitse autowegen naar huis. Aan een leuke happening kwam een eind, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Volgende soorten zijn waargenomen:
Grauwe Gans, Grote Canadese Gans, Smient, Wilde Eend, Wintertaling, Eider, Zwarte Zee-eend, Roodkeelduiker, Blauwe Reiger, Jan van Gent, Aalscholver, Blauwe Kiekendief, Sperwer, Torenvalk, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Waterhoen, Scholekster, Goudplevier, Zilverplevier, Bontbekplevier, Bokje, Watersnip, Wulp, Tureluur, Kuifaalscholver, Meerkoet, Oeverloper, Steenloper, Drieteenstrandloper, Paarse Strandloper, Bonte Strandloper, Kokmeeuw, Stormmeeuw, Grote Mantelmeeuw, Zilvermeeuw, Kleine Mantelmeeuw, Visdief, Grote Stern, Drieteenmeeuw, Zeekoet, Alk, Zwarte Zeekoet, Holenduif, Houtduif, Turkse Tortel, Velduil, Ekster, Zwarte Kraai, Bonte Kraai, Kauw, Koolmees, Veldleeuwerik, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, Tjiftjaf, Bladkoning, Zwartkop, Goudhaan, Winterkoning, Spreeuw, Beflijster, Merel, Koperwiek, Zanglijster, Grote Lijster, Roodborst, Gekraagde Roodstaart, Paap, Roodborsttapuit, Tapuit, Grauwe Vliegenvanger, Bonte Vliegenvanger, Kleine Vliegenvanger, Huismus, Heggenmus, Gele Kwikstaart, Grote Gele Kwikstaart, Witte Kwikstaart, Graspieper, Oeverzwaluw, Kramsvogel, Ringmus, Zwarte Roodstaart, Boompieper, Roodkeelpieper, Oeverpieper, Vink, Keep, Sijs, Grote Barmsijs, Kneu, Rietgors, IJsgors, Sneeuwgors, Pijlstaart, IJseend, Kemphaan, Duinpieper, Geelgors, Groenling, Pimpelmees.
Vogelwacht Uden Goes Helgoland
Op Youtube is de complet reis te zien; https://www.youtube.com/watch?v=1M2kEEqUPKs
Cirlgors©Vogelwacht Uden e.o.

© Vogelwacht Uden e.o.