Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Clubblad en PR
Inventarisatie
Jeugdvogelwacht
Natuur en Milieu
Nestkasten
Raven
Roofvogels
Senioren
Trektellen
Uilen
Vrijw. Landschapsbeh. Uden
Zwaluwen

Nieuwste foto's

Trektellen_____________________________
Brobbelbies noord hoogtepunten

31 augustus 2020 - Gigantisch dagrecord Ooievaars Telpost Brobbelbies noord.

Maandag 31 augustus begonnen rond 11.00 uur de Ooievaars over telpost Brobbelbies noord te trekken. De eerste groep bestond uit 48 exemplaren. Toch nog Ooievaars dit jaar, de eersten van dit telseizoen en dat is vrij laat. Dat het er op het eind van de dag uiteindelijk 763 zouden zijn wisten de tellers toen natuurlijk nog niet.

2020-08-31_Ooievaar_0001.jpg

Het record stond sinds 2011 op (slechts)137 stuks. Tussen 11.00 uur en 18.00 uur kwamen er met tussenpozen steeds groepen van circa 35 overgetrokken met als hoogtepunt om 14.00 uur een groep van 220 stuks. 763 Ooievaars is niet alleen een fors dagrecord voor onze telpost, maar ook landelijk gezien is het een verbetering van het oude record ( was 257). Het leek wel of alle Ooievaars van Nederland op deze dag hadden zitten wachten om naar het zuiden te vertrekken. Ooievaars tellen valt niet mee als ze thermiek aan het zoeken zijn, dan dwarrelt alles continu door elkaar.

30438506.jpg

Maar het is een machtig gezicht om te zien als die vogels zich in zo’n bel verzamelen en ze dan te zien wegtrekken. Op dit soort fantastische dagen zitten trektellers natuurlijk te wachten. Maar ook de twee Zwarte Ooievaars die op deze dag met de Ooievaars mee vlogen mogen niet onopgemerkt blijven. Want die trekken er elk jaar gemiddeld slechts vijf over de telpost. Deze dag zaten er op de telpost Brobbelbies Noord verdeeld over de dag totaal 10 personen te tellen.


15 augustus 2020 - Eerste Slangenarend boven Telpost Brobbelbies noord.

Na vele jaren van wachten is hij dan toch eindelijk op de telpost Brobbelbies noord verschenen, de Slangenarend. Deze vogel is een kleine 70 cm lang en heeft een spanwijdte van 1,62 tot 1,78 m. Het is dus een vrij grote Arend met een relatief grote, uilachtige kop (met grote gele ogen). Al sinds de jaren 90 overzomeren er in Nederland elk jaar wel een paar. Donderdag 13 augustus was het een goede dag op de telpost.

15082020 slangenarend 2

Vóór de middag werd er al een Morinelplevier, een Bruine Kiekendief en een Visarend gezien. In de namiddag gingen Toy Janssen en Maartje Bakker nog een paar uurtjes extra tellen en ontdekten de Slangenarend ver boven het bos van de drie Vennen. Eerst was het nog onzeker, maar toen hij dichterbij kwam was er geen twijfel meer mogelijk, een Slangenarend. Hij had wel een vrij lichte kop. Onmiddellijk op de app gezet. Een 10 tal leden van onze Vogelwacht waren binnen een half uur aanwezig. Na even weg te zijn geweest, liet hij zich een tijd lang boven in een dennenboom bewonderen. Die zou waarschijnlijk bij de drie Vennen overnachten en morgenvroeg pas weer vertrekken.

15082020 slangenarend 1

Zo gebeurde het ook. In alle vroegte waren er de volgende morgen al een 25 tal vogelaars aanwezig en die konden hem in de verte in de mist boven in een boom zien zitten. Om klokslag half 10 vond hij dat het tijd werd om te vertrekken. Als afscheidskado aan de Maashorst vloog hij een kwartier lang rondjes boven de telpost en verdween toen hoog in de lucht richting zuidwest.


Vogelwacht twitter

Meldpunt buitengebied

ssib-met-tel.jpg
Hoort, ziet of ruikt u iets ongewoons in het buitengebied? Bel het handhavingsteam!

Brochure
website

Ruimte te huur

Ruimte nodig voor vergadering e.d?

De Stichting de Groenhoeve verhuurt ruimte in de Groenhoeve welke is gelegen aan de Artillerieweg 3, 5403 PB Uden. Er is parkeergelegenheid voor de deur.
Klik op de foto voor meer informatie.
De_Groenhoeve_entree_web

Onze site sponsors