Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Clubblad en PR
Inventarisatie
Jeugdvogelwacht
Natuur en Milieu
Nestkasten
Raven
Roofvogels
Senioren
Trektellen
Uilen
Vrijw. Landschapsbeh. Uden
Zwaluwen

Nieuwste foto's

Trektellen_____________________________
Brobbelbies noord hoogtepunten

Tentoonstelling ‘Raven in De Maashorst’

Tot oktober 2019 is in de wisselhoek van Natuurcentrum De Maashorst een tentoonstelling te zien over één van de meest bijzondere broedvogels van De Maashorst: de Raaf. In 2012 besloot een paartje Raven zich te vestigen in de uitgestrekte natuur van De Maashorst.

Raaf Marc Gottenbos

Erg bijzonder, want het was al 90 jaar geleden dat er voor het laatst een paartje Raven in Brabant gebroed had. Sinds 2012 brengt het paar Raven jaarlijks een paar jongen groot in het gebied en er zijn ook sterke vermoedens dat er zich inmiddels een tweede paar gevestigd heeft.

Tentoonstelling 2

Hoog tijd dus om in het natuurcentrum deze vogelsoort eens extra onder de aandacht te brengen. De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met Vogelwacht Uden en de Ravenwerkgroep Nederland. Leden hiervan ringen al enkele jaren de jonge Raven in het gebied om te onderzoeken hoe het met ze gaat en waar ze naar toe trekken als ze De Maashorst verlaten. De Maashorst heeft, naast historische bijzonderheden en het wijstverschijnsel, veel bijzondere wilde natuur. Wat te denken van de rond de 80 broedvogelsoorten die jaarlijks in het gebied nestelen. Dat is een indicatie voor hoe belangrijk De Maashorst voor veel dieren is.

Tentoonstelling 4

De vestiging van broedvogelsoorten als de Raaf en de Grauwe Klauwier mag wel de kroon op het werk van de beheerders genoemd worden, omdat de Raaf binnen de voedselketen een belangrijke positie in neemt. Het is een alleseter pur sang die naast knaagdieren, insecten en larven, wormen, bessen en soms jonge vogels zich vaak ook tegoed doet aan kadavers. Daarmee is het een erg waardevolle opruimer van (verkeer?)slachtoffers en andere dode dieren. In de tentoonstelling is niet alleen informatie te vinden over het menu van de Raaf, ook zijn uiterlijke kenmerken, intelligentie, zorg voor de jongen en verschillen met andere zwarte vogels komen uitgebreid aan bod. Voor jong en oud zeker eye-opener over deze onopvallende, maar zeer waardevolle gebruiker van het gebied.

Tentoonstelling 3

De toegang tot het natuurcentrum is gratis. Meer informatie is te vinden op de website: www.natuurcentrumdemaashorst.nl


 

Leuke terugmelding van Raaf E72

Sinds drie jaar worden de jonge Raven van de Maashorst gering met oranje kleurringen, die met een telescoop makkelijk af te lezen zijn. Dit wordt gedaan om de groeiende Brabantse populatie te volgen... waar gaan ze naar toe en hoe oud worden ze? Recentelijk kregen we een hele leuke terugmelding! HRT004 Raaf pootring nr.E.72 ½oogvlies op Mid Veluwe 2019 DSC1164 kopie kopieEen van de vijf jonge Raven van vorig jaar "E72" werd op 18 februari 2019 afgelezen op de midden Veluwe waar hij, foeragerend op een kadaver gefotografeerd werd door Ton Heekelaar. Dit was 316 dagen na het ringen en 55 km van de ringplek in de Maashorst. E72 was bij het ringen ongeveer 24 dagen oud en woog toen al 1046 gram!! De vogels worden aan hun linker tarsus "enkelbeen" met een standaard stalen Vogelringstation geringd en met een oranje kleurring met zwarte letters aan hun rechter tarsus. De opening oranje kleurring wordt met met secondenlijm vastgeplakt (niet aan de Raaf!) omdat de Raven deze anders gaan lospeuteren, dat is ook de reden dat er geen aluminium ringen gebruikt worden; deze buigen ze zo om! E72 werd, na het ringen op 8 april 2018 nog twee keer in de Maashorst gezien: op 11 mei en op 17 mei, daarna is hij uit het zicht verdwenen totdat hij/zij weer op de Veluwe opdook!


 

Vogelwacht twitter

Meldpunt buitengebied

ssib-met-tel.jpg
Hoort, ziet of ruikt u iets ongewoons in het buitengebied? Bel het handhavingsteam!

Brochure
website

Ruimte te huur

Ruimte nodig voor vergadering e.d?

De Stichting de Groenhoeve verhuurt ruimte in de Groenhoeve welke is gelegen aan de Artillerieweg 3, 5403 PB Uden. Er is parkeergelegenheid voor de deur.
Klik op de foto voor meer informatie.
De_Groenhoeve_entree_web

Onze site sponsors