Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

Poelifinariocursus: waar herkennen voor anderen stopt.
Spotvogel of bosrietzanger? Tuinfluiter of zwartkop? Zang en roepjes van vogels kunnen voor blijdschap zorgen, maar ook voor frustratie. Veel ervaren vogelaars laten het er maar bij zitten als ze een vogel niet te zien krijgen, maar dat hoeft niet langer. Weten waar je op moet letten is de sleutel en dat leer je het eenvoudigst door te kijken naar geluid. Pak dus uw kans dit jaar en doe mee!

Veel vogelsoorten hebben zang die akelig op elkaar lijkt. Neem een rietlandschap: kleine karekiet, rietzanger of bosrietzanger. Je krijgt ze niet altijd te zien, maar ze laten zich wel vaak horen. Maar waarom moet die zang dan zo op elkaar lijken? Tijdens de vogeltrek wordt het nog erger, dan krijgen we alleen een roepje toegeworpen van overtrekkende vogels in de mist. Dit hoeft u in de toekomst niet meer te weerhouden een naam op de vogel te plakken : er is goed nieuws voor u. U kunt als vogelwachtlid meedoen met de poelifinariocursus.

U leert de geluiden van verschillende in zang sterk gelijkende vogelsoorten. Door te kijken naar het geluid wordt het eenvoudiger om de geluiden te onthouden. U kunt dan zien welk stukje van de zang karakteristiek is en het herkennen eenvoudig maakt. U leert spelenderwijs hoe de vogels geluid maken, wanneer ze te horen zijn, waar ze zitten, hoe u ze het eenvoudigst herkent en hoe u meer over deze geluiden kunt leren na afloop van poelifinariocursus. Met die kennis gewapend leert u de soorten onderscheiden.

Deze cursus is bedoeld voor:
 • meer ervaren vogelwachtleden: herkennen van (veelvoorkomende) vogels op zicht gaat u redelijk goed af
 • mensen die meerdere keren per jaar “in het veld komen”: soorten uit elkaar houden vraagt dat u de soorten vaker tegenkomt
 • mensen die graag een soort op naam willen brengen of het nu gaat om inventarisaties, excursies of eigen wandelingen.
De cursus wordt gegeven door vogelwachtlid Bart Gras, die enorm enthousiast is over de wondere wereld van vogelgeluiden. Er zijn 6 avonden in de Groenhoeve (3 in het voorjaar over zang en 3 in het najaar over trekroepjes) en 2 excursies in het veld om te kijken of het een beetje blijft hangen. U betaalt voor deelname € 10,00. Het aantal deelnemers is maximaal 20, dus wees er snel bij. Deze cursus is alleen voor leden van Vogelwacht Uden e.o.
Voor meer informatie kan men contact opnemen door te klikken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

© Vogelwacht Uden e.o.