Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Het Mysterie van het Annabosje

 

In de omgeving van Uden leeft een mysterie. Rondom het gebied van het Annabosje geldt dat lage gronden droog zijn en de hoge juist nat. De JeugdVogelwacht besloot dit mysterie uit te zoeken. Zaterdag 18 november bezocht de JeugdVogelwacht het Annabosje.

 

Jammer genoeg waren de weersverwachtingen nogal slecht, maar gelukkig was daar buiten niet zo veel van te merken. Wat wel opviel was een bultje in het landschap, we liepen als het ware over een soort drempel heen. Die drempel zorgt nog steeds voor kleine aardbevingen. Als het aan Leo had gelegen, zou iedereen dan ook met een helm door het gebiedje lopen.  

 

In het gebiedje zelf hebben we het verschil tussen nat en droog ‘ns kunnen ervaren. Aan alles waren de verschillen te zien, niet alleen omdat de bodem in het natte stuk sopte, maar ook de begroeiing was totaal anders. Leuk die uitleg allemaal, maar de meesten hadden het verschil al lang gezien aan de aanwezige kikkers.

 

Veel vogels waren er onderweg niet te zien. Alleen twee langsvliegende bondgekleurde Nijlganzen en een groepje Knobbelzwanen lieten zich bekijken. Nick Donkers had zijn ogen op iets anders laten vallen, in het water zag hij een Kleine Watersalamander. Met sprong half in de sloot pakte hij het beestje.

 

Om de dag mooi af te sluiten, bezochten we aan het einde van de middag het superdroge stuifzandgebied van Bedaf. Vroeger was het daar ook nat, maar omdat er steeds nieuw zand op waaide is het zo droog geworden. Met aangeplante bomen werd het stuivend zand tegengehouden. Nu zijn die stuifduinen het mooiste plekje van Bedaf. Leuk om vanaf naar beneden te rennen, de volmaakte afsluiting dus.  

© Vogelwacht Uden e.o.