Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

Als afsluiting van het seizoen hebben we een bezoek gebracht aan een drietal boerenerven in de omgeving van Uden.  Als eerste kwamen we bij een paardenstal op Slabroek.
IMG 0468
Hier zaten Boerenzwaluwen met jongen.
IMG 2229
5 jonge vogels zaten in één nestje te piepen naar insecten. De oudervogels vlogen af en aan, zelfs toen we eronder stonden. Maar liefst 2 nesten waren er gemaakt in de stal. De eigenaresse vertelde dat het volgens haar ieder jaar de zelfde zwaluwen zijn. Zodra ze uit Afrika aankomen weten ze meteen de weg in de schuur. Een Boerenzwaluw vangt enorm veel insecten (muggen) weg waar de paarden anders last van hebben.

Buiten het erf heeft de uilenwerkgroep een nestkast voor een Steenuil opgehangen. Deze werd meteen bekeken..
IMG 0470
en jawel er zaten 2 jonge Steenuilen in.
IMG 0477 IMG 0479
IMG 0481 IMG 0484
IMG 0475
Deze mochten we snel even zien en zelfs eventjes vasthouden. Al vrij snel is deze weer teruggezet zodat de jonge vogel geen stress ervan over houdt.

Als 2e adres zijn we richting Vluchtoord gereden. Hier hangt al jaren een Kerkuilenkast. Het was nog een verassing of er wel iets in zou zitten. We bleven met zijn allen buiten met spanning kijken naar de uitvliegopening, terwijl John de zolder op klom.
IMG 0465
Na een tijdje riep hij..opletten.. En jawel hoor er kwam een grote uil uitgevlogen, een mooie witte Kerkuil.
Prachtig hebben we deze zien vliegen, en inderdaad niet horen vliegen. (ze kunnen immers geruisloos vliegen)..

Het 3e adres was bij een Koeienboer in de buurt van Hemelrijk. De koeien keken net zo nieuwsgierig als de jeugd naar de koeien..In de achterste stal zagen we al direct aan het aanwezige poep op de grond dat er een Kerkuil leeft.
IMG 0491
Ook diverse braakballen hebben we geraapt. Maar wat wel erg mooi was, was de een van de oudervogels die boven ons hoofd bleef zitten.
IMG 2247
Hij liet zich prachtig bekijken!!
Toen John de kast opend deed kwam er een enorme stank uit de kast..Voor John is dit herkenbaar bij Kerkuilen.  Zouden Kerkuilen niets kunnen ruiken??
IMG 0516 IMG 0504 
IMG 0508 IMG 0509
IMG 0506 IMG 0505
In de kast zaten 3 jonge uilen en helaas lag er ook eentje dood..Waarschijnlijk kwam dit doordat er toch te weinig muizen dit jaar zijn. Één van de jongen vogels mochten we van dichtbij bekijken en zelfs even vasthouden.. Een prachtige ervaring voor iedereen.
IMG 0512

Na al dit moois zijn we teruggegaan naar de Groenhoeve en hebben we het seizoen afgesloten.