Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

Van 5 mei tot en met 8 mei zijn we met zesentwintig vogelaars voor de tweede keer naar Friesland geweest. In mei 2003 hebben we hier ook de voorjaarsexcursie doorgebracht. Toch gingen er dit keer maar zeven van de zesentwintig mensen mee die er twee jaar geleden ook bij waren. Voor het merendeel was dit dus de eerste keer.

Er was een zeilschool afgehuurd genaamd “De Twirre” in het dorpje Earnewald, midden in Friesland. Ons onderkomen heette: ‘De Elf Steden’. Dit onderkomen lag vlak bij het Nationaal Park “De Alde Feanen” (de oude venen) en had zes grote slaapkamers en een grote keuken met alles erop en eraan. Van deze keuken hebben we niet veel gebruik gemaakt, althans niet om te koken. Donderdag (Hemelvaartdag) zijn we uit eten geweest, vrijdag aten we een visje op Schiermonnikoog en zaterdag was er een geweldige barbecue besteld. Koken was deze keer dus niet nodig.

We hebben enorm veel geluk gehad met het weer. De voorspellingen waren meer dan slecht, toch zijn we maar twee keer echt nat geworden, tijdens een bui op Schiermonnikoog en tijdens het terug lopen van een uitkijkpunt. Het was koud, maar als je genoeg kleren aan doet is dat niet erg. Het weer heeft ons dus gelukkig op geen enkele manier belemmerd van onze activiteiten.

Het gezelschap was weer erg gevarieerd, van jong tot oud en van fanatiek vogelaar tot gelegenheidsvogelaar. We kunnen weer terug kijken op een geslaagde voorjaarsexcursie, leuke groep, keigezellig, veel gewandeld, veel vogels, veel gezongen, weinig geslapen, lekker gegeten en veel ‘geouwehoerd’.

We hebben deze excursie drie Nationale parken bezocht namelijk: ‘De Alde Feanen’, Schiermonnikoog en het Lauwersmeergebied. Het mooiste moment van deze excursie vond ik de wandeling met een man of acht ’s morgens vroeg om kwart voor zes door ‘De Alde Feanen’. Kraakheldere lucht, de zon die opkwam boven een smalle band bewolking wat heel apart licht gaf, de weerkaatsing van de struiken, riet en blauwe lucht in de slootjes en poelen, het geluid van de Snor, Roerdomp en vele andere vogels, werkelijk schitterend, wat kan de natuur toch fantastisch mooi zijn! En als je dan ook nog de Blauwborst, Snor en de Goudvink goed kan bekijken is het helemaal af. Dat we niet naar de Roodhalsgans zijn gegaan, omdat het aan de andere kant van het eiland was, zal ik waarschijnlijk nog lang betreuren, maar ja, de meeste beslissingen zijn niet meer terug te draaien.

Roodhalsgans
© Vogelwacht Uden e.o.

Donderdag 5 mei

Op Hemelvaartsdag was het dan zover! Om acht uur ‘s morgens stonden 26 vogelliefhebbers bepakt en bezakt bij ons clubgebouw de ‘Groenhoeve’. Met zeven auto’s vertrokken we. Het weer bleef de hele dag wat bewolkt en fris, maar het bleef overwegend droog. We konden niet verdwalen naar dat verre Friesland want de route en de reistijden waren exact op papier gezet. We gingen naar Earnewald, naar zeilschool de Twirre. Spannend, want ik was nog nooit in het hoge noorden van Nederland geweest.
Aangekomen in Friesland vielen de leegte (weinig huizen), de groene weilanden, de polders en de prachtige ‘kop-staart-romp’ boerderijen me op. En wat veel wind!!! (teveel wind). Wat hebben ze weinig bosgebieden en veel water! (teveel water). We sliepen met zijn allen in een zeilschool annex kampeerboerderij. Heel eenvoudig allemaal, maar wel netjes. Bij aankomst werden we verrast met koffie en gebak. Een goed begin!

Daarna gingen we welgemoed op zoek naar de eerste vogels in het moerasgebied 'de Oude Venen’. Het bleek een prachtig moerasgebied te zijn waar onze voeten wegzompten in de aarde. We veerden als het ware heen en weer! Al snel zagen we vier Ooievaars. Moeder Ooievaar zat hoog en droog te broeden en verroerde geen vin. De vader cirkelde heen en weer boven het nest. Was hij eten aan het zoeken of verveelde hij zich?


Ooievaar
© Vogelwacht Uden e.o.

In dat soppige gebied waren vele vogels te bewonderen. Eenden, tureluurs, reigers, ganzen, meeuwen, rietzangers, een Smient en een Spreeuw. We zagen zowaar een Bruine Kiekendief en een Buizerd! De ervaren vogelaars in het gezelschap waren nooit te beroerd om het maar weer geduldig te zeggen welk vogelgeluid we hoorden.

Wat me al de eerste dag opviel was dat er al snel twee soorten vogelaars te onderscheiden waren: Je had de ‘snelle jongens’, de ‘dy-hards’ en de wat rustigere, tragere groep. De snelle jongens telden en spotten razendsnel en maakten soms ook meer kilometers en de ‘rustige’ kletsten wat meer, keken ook naar bloemetjes en de koeien in de wei.
In het natuurcentrum in de buurt konden we naar reuze, opgezette vogels kijken en, je raadt het al, vogels op een groot diascherm zien. Na het moeras en de middagboterham gingen we nog een wandeling in de buurt maken en kwamen terecht bij een uitkijkpost. Daar klommen we met zijn allen in. Ik zag veel water (teveel…) en veel vogels.

Op de terugweg werden we nog bij een huis weggejaagd omdat we met een aantal telescopen en verrekijkers naar een zeldzame vogel zaten te kijken die op een dak zat. ‘Ik vind dat jullie vreemd doen’, schreeuwde de bewoner van het huis ettelijke malen, ondanks onze verzekering dat het toch echt om dat vogeltje ging! ‘s Avonds gingen we in onze netste kleren naar het plaatselijke restaurant waar ik een heerlijk driegangen menu verorberd heb. Tja, van de buitenlucht krijg je honger. Om tien uur waren we weer terug in de boerderij.

Vrijdag 6 mei

Er stond voor iedereen weer een fiets klaar en de dag kon daar beginnen, een lange dag want we zouden daar blijven tot de laatste boot vertrok en dat was om half negen. Schiermonnikoog is een fantastisch eiland waar vogels zich goed thuis voelen. Maar dat geldt ook voor de mensen van de Vogelwacht, wat waren ze enthousiast en wat hadden ze veel gezien!! Er was een groep die de Nachtgaal heel goed kon horen, maar heel bijzonder… dat vogeltje heel goed hadden kunnen bekijken. Er werd zelfs een Velduil ontdekt. Ik heb m’n best gedaan om dat beestje ook te zien, maar ondanks mijn nieuwe kijker is me dat niet gelukt.

Af en toe kwamen de groepen elkaar tegen, zoals in dat café, waar de warmte je tegemoet kwam. Er werd geschoven met tafels en stoelen om toch maar een plekje te veroveren, want wat had iedereen het koud.
Ook moest de inwendige mens nog versterkt worden voor we het eiland verlieten, dus er werd een poging gedaan om met zo’n twintig man nog een visje te gaan eten bij de beste visboer op het eiland. Uiteindelijk werd het toch de fritestent, want als je nummer zoveel bent in de rij is een visje toch niet zo lekker meer.

Op de valreep ging er nog een band van een fiets kapot, maar uiteindelijk heeft iedereen op tijd de boot gehaald, waar honderden Grutto’s ons uit kwamen zwaaien. Moe, maar voldaan stapte ik weer in de auto, die mij weer veilig naar onze drie sterren accommodatie zou rijden. Nadien werd er, onder het genot van een pilsje of een wijntje, nog druk nagepraat over wat iedereen zoal die dag had zien vliegen. Al met al weer een hele mooie dag. Over onze drie sterren accommodatie gesproken: De volgende morgen had ik corvee, en deze drie sterren accommodatie werd voor mij in één klap een vijf sterren accommodatie. De tafel was gedekt en de koffie stond klaar. Geweldig!

Zaterdag 7 mei


Vroeg in de ochtend was de eerste ploeg al het veld in geweest en hadden zo de eerste 65 soorten al op hun onbijtbordje liggen, waaronder bijzondere soorten als Blauwborst, Watersnip en de IJsvogel. Tijdens het ontbijt zagen we de lucht al dicht trekken en even later begon het zachtjes te regenen. Het is verder tot halverwege de middag een druiligere dag geweest. We zouden deze dag het Lauwersmeergebied bezoeken. De vele vogelkijkhutten bieden een goed uitzicht op de aanwezige watervogels.


                                                                                                                       Witvleugelstern  ©Vogelwacht Uden e.o.


Na onze eerste stop in de Kollumerwaard gingen we weer snel naar de auto, jammer van de regen want het was een heel mooie uitkijkpost. Van daaruit weer verder naar het noorden gereden en wat vanuit de auto rondgekeken. In het plaatsje Zoutkamp zijn we een kopje koffie gaan drinken met iets lekkers erbij. Vanuit de kijkhut bij het ‘Jaap Deensgat’ hebben we onder andere de Zwarte Ruiter, Zomertaling en Kemphanen (-hennen) waargenomen. Bij een restaurant nabij een vakantiepark van Landal Greenparks (Suyderoogh, red.) hebben we weer een stop gemaakt en lekker wat gegeten. In het vissershaventje van Lauwersoog hebben we een rondje gereden en door een enkeling is een zeehond gezien. Vervolgens zijn we weer naar het zuiden gereden. We hebben nog een stop gemaakt in Ezamukeeg en hebben daar vanuit een kijkhut nog van alles gezien.

Het weer was intussen een stuk beter geworden en dat maakte toch nog een stuk van de dag goed. De zon liet zich gelukkig weer zien. Van daaruit zijn wij terug gegaan naar ons verblijf omdat er voor deze avond een barbecue stond gepland. Na ons een beetje te hebben opgepoetst zijn wij langzaamaan gaan eten.

Zondag 8 mei

 
Ik werd al heel vroeg (half zes) gewekt uit mijn vogeldromen, deze zeer vroege vogels gingen al om zes uur op pad. Wat een prachtig gebied is dat toch. We werden verwelkomd door een Koekoek (ook gezien) en een Fitis.

Een Ooievaar liep rustig te foerageren en we hoorden de Rietzanger, de Grasmus en de fascinerende roep van de Roerdomp. Ik heb mooie sfeerfoto’s gemaakt, totdat het begon te stortregenen en we met spoed retour gingen naar ‘De Elf Steden’. Het ontbijt was zeer feestelijk en supergezellig.
Om ongeveer half tien zijn we het natuurgebied van Earnewald in gewandeld, daar zagen we en hoorden we weer de Fitis, de Rietzanger, Kokmeeuwen, Buizerds maar als klap op de vuurpijl een Blauwborst en een Goudvink (mannetje). Wat een mooie afsluiting van vier heerlijke, gezellige vogelwacht dagen.

Regenwulp
  © Vogelwacht Uden e.o.

Waargenomen soorten Friesland 2005

1

Fuut

44

Kievit

88

Nachtegaal

2

Dodaars

45

Steenloper

89

Blauwborst

3

Aalscholver

46

Bonte Strandloper

90

Zwarte Roodstaart

4

Roerdomp

47

Kleine Strandloper

91

Paap

5

Blauwe Reiger

48

Kemphaan

92

Roodborsttapuit

6

Ooievaar

49

Wulp

93

Tapuit

7

Lepelaar

50

Regenwulp

94

Merel

8

Knobbelzwaan

51

Grutto

95

Zanglijster

9

Kolgans

52

Rosse Grutto

96

Snor

10

Grauwe Gans

53

Tureluur

97

Sprinkhaanzanger

11

Grote Canadese Gans

54

Zwarte Ruiter

98

Rietzanger

12

Roodhalsgans

55

Groenpootruiter

99

Kleine Karekiet

13

Rotgans

56

Oeverloper

100

Tuinfluiter

14

Brandgans

57

Houtsnip

101

Braamsluiper

15

Bergeend

58

Dwergmeeuw

102

Grasmus

16

Nijlgans

59

Kokmeeuw

103

Zwartkop

17

Smient

60

Stormmeeuw

104

Fluiter

18

Wilde Eend

61

Zilvermeeuw

105

Fitis

19

Krakeend

62

Grote Mantelmeeuw

106

Tjiftjaf

20

Pijlstaart

63

Kleine Mantelmeeuw

107

Goudhaantje

21

Slobeend

64

Grote Stern

108

Bonte Vliegenvanger

22

Wintertaling

65

Visdiefje

109

Matkop

23

Zomertaling

66

Noordse Stern

110

Pimpelmees

24

Tafeleend

67

Zwarte Stern

111

Koolmees

25

Kuifeend

68

Houtduif

112

Zwarte mees

26

Eider

69

Holenduif

113

Staartmees

27

Zwarte Zee-eend

70

Turkse Tortel

114

Boomkruiper

28

Blauwe Kiekendief

71

Zomertortel

115

Spreeuw

29

Bruine Kiekendief

72

Koekoek

116

Wielewaal

30

Sperwer

73

Velduil

117

Vlaamse Gaai

31

Havik

74

Gierzwaluw

118

Ekster

32

Buizerd

75

IJsvogel

119

Kauw

33

Torenvalk

76

Grote Bonte Specht

120

Zwarte Kraai

34

Boomvalk

77

Veldleeuwerik

121

Ringmus

35

Fazant

78

Oeverzwaluw

122

Huismus

36

Waterral

79

Boerenzwaluw

123

Vink

37

Waterhoen

80

Huiszwaluw

124

Groenling

38

Meerkoet

81

Boompieper

125

Putter

39

Scholekster

82

Graspieper

126

Goudvink

40

Kluut

83

Witte Kwikstaart

127

Kleine Barmsijs

41

Bontbekplevier

84

Gele Kwikstaart

128

Kneu

42

Goudplevier

85

Winterkoning

129

Rietgors

43

Zilverplevier

86

Heggenmus

 

 

44

Kievit

87

Roodborst

 

 

Stand op vrijdag 114 soorten, op zaterdag 123 soorten en op zondag 129 soorten.
 

© Vogelwacht Uden e.o.