Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
GPS Speurtocht

De Jeugd ligt op koers (19 maart 2016)


 De jeugdvogelwacht groeit. Met maar liefst 25 kinderen, die niets liever doen dan naar buiten gaan en op zoek gaan naar de verassingen in de natuur. Op 19 maart staan we met 18 kinderen in de startblokken bij Lemkes Gat. Dit is de “achteringang” van Bedaf. De Barts hebben op Bedaf een GPS tocht uitgezet. Met een heuse GPS van de Mastworp gaan de kinderen in 3 groepen op pad.
IMG 1813

IMG 1815 IMG 1817
Onze avonturiers weten niet anders dan dat ze langs 15 punten op Bedaf moeten en ze hebben een vel met 15 vogels erop. In de GPS zijn de punten al opgeslagen. Ze kunnen van punt 1, naar punt 2, naar punt 3 enzovoort. 1 Groep gaat tegen de klok in (van punt 15, naar punt 14 enz.). Ze krijgen een korte uitleg over hoe de GPS werkt. Dat snappen ze erg snel en ze kunnen op pad.

Bij elk punt krijgen ze van hun begeleider een opgave te horen. Wie eet de vliegjes, die op de paardenvijgen op het pad zitten en heeft een op en neer slaande staart (kwikstaart)? Hoeveel koolmeesjes zitten er eigenlijk in 1 kilogram? Op hun antwoordvel zetten ze de antwoorden. De kinderen rennen bijna van punt naar punt. Ze hebben er zin in. Om de beurt hebben ze de GPS vast en zetten de koers voor de rest van de groep.
IMG 1818
Bedaf blijkt toch een mooi gebied met veel afwisseling. Het ene moment sta je bij een vennetje met eenden erop. Het volgende moment is er een zandverstuiving. De kinderen rennen de berg op (in de volksmond de blote bips, omdat er twee heuvels zijn). Ze kunnen van hieruit zelfs het provinciehuis in Den Bosch zien. Dat ligt wel 16 kilometer verderop. Wie heeft ook een goed uitzicht nodig om prooien op te sporen? Een buizerd, dat weten ze wel.
IMG 1827 IMG 1828

IMG 1830 IMG 1834
De bekende koeken van Hermien krijgen ze deze keer bij een bosje sprokkelhout waar een winterkoning zijn schuilplaats heeft. En zo gaat de tocht verder tot alle 15 punten bezocht zijn en ze weer bij de parkeerplaats zijn. De ouders staan er al. De kinderen vertellen hun enthousiaste verhalen. Bij de puntentelling blijken alle groepen het maximale aantal punten te hebben gescoord. Ze kunnen trots zijn ze hebben de groep op koers gehouden.