Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

GPS-tocht


Manon en Ilse vertrouwen het maar niets. Jongens die ons met een navigatiesysteem door het bos moeten leiden, dat kan nooit goed gaan. Daarom zetten ze met een steentje een streep over de weg, zodat ze net als Hans en Grietje de weg terug kunnen vinden.

De jongens hebben hun eerste waypoint - het punt waar ze naar toe willen - gevonden, maar dat hebben ze zelf nog niet ontdekt. Een gps is namelijk niet heel nauwkeurig, nu ze vlak in de buurt zijn vliegt het pijltje alle kanten op. In hele kleine rondjes lopen ze er steeds achteraan. De groep van Peter en Hermien is dan al lang weg.

GPS

GPS staat voor Global Position System. Een moeilijk woord, maar een GPS is supergemakkelijk. Een klein apparaatje zo groot als een mobieltje zoekt een aantal satellieten op, daarmee kan dat ding precies uitrekenen waar je bent.

Heel Nederland is opgedeeld in allemaal kleine hokjes. Zo’n hokje kun je terugvinden door eerst van links naar rechts te tellen, en daarna van onder naar boven. Die punten noemen ze coördinaten. Het kruisje in de tabel hieronder kun je dus vinden op coördinaat (5,5).

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

X

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

In de gps staan de coördinaten waar de JeugdVogelwacht naar toe moest, waypoints noemen ze dat. Door het pijltje op het scherm te volgen kom precies op de juiste plaats uit.

 

Natuurlijk ga je ondertussen vogels kijken. Hier op de akker zitten Zwarte Kraaien, maar de JeugdVogelwachters vinden ook Tjiftjafs en zelfs een sperwer. De groep van Peter loopt zelfs een Ransuil tegen het lijf. (Zie soortenlijstje)

“Zo’n mooie vogel, dat moet wel een nieuwe soort zijn”, denkt Wies. Hij heeft ook al een nieuwe naam bedacht. “Goudmees”.

Maar helaas, de vreemde vogel staat toch al een de vogelgids. Het is een Geelgors.  Wel mooi hoor, zo’n Geelgors. Deze vogel komt eigenlijk alleen in het oosten van Nederland voor. De Maashorst is een belangrijke gebied voor deze vogel.


Waargenomen soorten;

Witte Kwikstaart, Turkse Tortel, Kauw, Roodborst, Pimpelmees, Zwarte Kraai, Spreeuw, Geelgors, Ransuil, Boomleeuwerik, Zwarte Specht,  Kuifmees, Roodborsttapuit, Grote Bonte Specht, Buizerd, Tjiftjaf, Sperwer.