Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Grauwe Klauwier

Naast het vogels kijken willen we als jeugdgroep ook wat voor de vogels doen. Deze keer voor de Grauwe Klauwier. Tijdens de Maashorst fair is er voor een beschermingsplan voor deze vogelsoort gekozen. De Grauwe Klauwier was jaren geleden een broedvogel in dit gebied. Helaas is deze verdwenen doordat het gebied veranderd was in een uitgebreid landbouwgebied. Nu het weer natuurgebied is geworden kunnen we de Grauwe Klauwier weer terug verwachten. Om deze soort nu nog extra te helpen werden er deze ochtend duizend doornachtige struiken gepland (Meidoorn, Sleedorn, Braam, Hondsroos).
De Grauwe Klauwier gebruikt deze struiken als beschutting, maar ook voor nestgelegenheid. De doornen gebruiken ze om hun prooien aan te spiesen.

Om 9.00 uur stonden we klaar om het vele werk te gaan verrichten. van Willem Peters (VLU) kregen we uitleg over het planten.


Nadat de schoppen en planten verdeeld werden konden we in groepjes aan de slag. Voordat we starten vlogen er een 10-tal Kraanvogels over het gebied, prachtig hebben we deze kunnen zien. Wat een leuke start van deze ochtend!


Ieder groepje kreeg een kruiwagen vol met struikjes mee!


Het werk kon beginnen, gelukkig had Staatsbosbeheer al veel voorwerk gedaan. Rondom de bestaande meidoornstruiken was de grond al gefreesd, zodat het graafwerk makkelijker was.

 


Met zijn 2-en ging het makkelijk, de ene een gat graven, de ander zet er een plant in en het gat kan weer dicht.


Tja als het geregend heeft kun je in de modder vast komen te zitten! Gelukkig zijn er genoeg jeugdleden, die dan kunnen helpen!

DSCF8641
Het begon bijna een wedcstrijd te worden, wie heeft de meeste planten gepland!


Kunnen we over deze sloot springen.. een paar dappere jeugdleden durfde dit wel aan.

En nu maar hopen dat de Grauwe Klauwier de Maashorst weet te vinden....