Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

heggemus g

heggemus k

Heggemus, Prunella modularis, 13 - 14,5 cm.

Herkenning

De heggemus is een bescheiden vogeltje dat tussen de struiken en heggen scharrelt. Hij is ongeveer zo groot als een roodborst. Het is een egaal gekleurd vrij donker vogeltje met een grijze kop en roodbruine poten. Hij lijkt enigszins op een vrouwtje huismus, maar de grijze kop en zijn dunne snaveltje maken een duidelijk verschil. Dat dunne snaveltje laat zien dat dit vogeltje voornamelijk insecten eet. Zaadeters hebben een veel dikkere snavel. Wat ook duidelijk verschillend is, is de zang. De heggemus heeft een heel vrolijk liedje en lijkt nog niet op het getjilp van de mussen. De heggemus is bij ons een standvogel. Alleen als de bevolkingsdichtheid te groot is trekt hij naar aangrenzende gebieden. In noord en oost Europa is het een trekvogel, daar wordt het voor een insecteneter te koud in de winter..
Het gezang kun je al heel vroeg in het jaar horen, soms al rond de jaarwisseling. Dit doet hij vanaf een hoge zangpost, het topje van een struik of boom of van een dak. Hij is dan ook een van de eerste zangers, samen met de mezen en de boomkruiper. Het geeft je altijd weer het gevoel van; Hoera de vogels gaan weer zingen, de tijd van stilte is weer voorbij. Ondanks zijn vroege zang broedt hij pas half april, hij wil alvast zijn territorium zeker stellen. De Latijnse naam is prunella modularis, afgeleid van braunella is bruinachtig (brunel heeft bruine schutbladeren) modularis is melodisch, de maat aangevend.

Biotoop

Naaldbossen en gemengde bossen met veel ondergroei. Ook veel te vinden in parken en tuinen en open terreinen met heggen en struiken.

Voedsel

Heggemussen zoeken hun voedsel op de grond, maar altijd in de buurt van dekking. Het is een echte insecteneter (kijk maar naar het snaveltje), maar in de winter eten ze noodgedwongen ook wel brood van de voedertafel.

Broeden

Nestelt in dicht struikgewas of onderin een conifeer. Het vrouwtje legt dan 4 a 5 blauwe eieren. Daarom heet hij ook wel blauwleggertje. Buiten het broedseizoen leeft hij alleen.

Aantallen in Nederland

200.000 tot 250.000 broedparen in Nederland

Aantallen in onze omgeving

De Heggemus is een algemene broedvogel in onze omgeving.