Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

De Jeugd houdt het kort

Als het ’s morgens rond het vriespunt is dan hoop je maar dat je actief mag zijn om warm te blijven. Nou daar was op zaterdag 20 januari vollop gelegenheid voor. De 3 dames en 3 heren van de Jeugdvogelwacht waren naar de kersenboomgaard aan de Ruitersweg gekomen. Zij krijgen uitleg van Willem Peters (van Stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden) over de wilgen die er staan, die moeten vandaag geknot worden.

Willem legt uit dat dit nodig is, wat er vroeger (en ook nu) met de takken gebeurde (bijvoorbeeld maken van houtwal, versterking van schuurdaken) en hoe de wilgen geknot moeten worden. Lekker kort moeten ze worden. Maximaal 10 centimeter laten staan. De kleine takken met een schaar en de grote met een pistoolzaag. Hopla, allemaal de boom in. Er wordt hard gewerkt. De blosjes verschijnen op de wangen want we moeten voor half twaalf alle kleine wilgen korten.

Als we bezig zijn horen we in het dennenbosje naast de boomgaard een zwarte mees zijn fietspomp geluidje maken. Verder is het eigenlijk redelijk stil, ook de vogels hebben het koud. We slepen de afgeknipte takken naar de houtwal tussen de elzen. Echte toppers die jeugdvogelwachters. Om kwart over tien wordt er drinken en koeken gebracht. Er is een welverdiende pauze. Alle kleine wilgen zijn nu geknot.

Na de pauze moeten nog 4 grote wilgen geknot worden. Die hebben takken die wel de dikte van een onderbeen hebben. Daar moeten de ladders bij komen. De gezichten worden roder en de inspanningen verdubbeld. Om half twaalf komen de ouders de deelnemers ophalen en mogen de volwassenen de overgebleven grote takken met een motorzaag korten.

Fantastisch gewerkt jongens en meisjes. Dankzij jullie kunnen de knotwilgen in de kersenboomgaard er wer 2 jaar tegen.