Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Hemelrijk,

Op zaterdag 15 december 2007 komen we samen onder de grote parasol bij de ingang van het Hemelrijk. Marc Poulussen is al druk aan het zagen met de kettingzaag. Na een welkom en een korte uitleg van deze dag, krijgt Gerrie Derks nestkast "in den Himmel" aangeboden. UIt deze kast zijn vanaf 2003 t/m 2006 totaal 36 pimpelmezen uitgevlogen en in 2007 4 koolmezen. Benieuwd wat er in het Hemelrijk zal uitvliegen.

Gerrie opent de poort van het Hemelrijk. Meteen wordt er al over het water getuurd met de verrekijkers en 2 telescopen: een brilduiker. Marc Poulussen (coördinator van de oeverzwaluwwand) geeft uitleg.

1 Groepje gaat zagen en snoeien in het bosje bij de vogelkijkhut. Van stammen en takken worden rillen gemaakt. Al het hout wordt netjes op elkaar gestapeld, als een soort heg. In het voorjaar broeden daar weer vogels in.

1 Groepje wandelt langs het water en noteert zoveel mogelijk soorten vogels. Later worden de groepjes gewisseld.

In de vogelkijkhut geven Marc en ook Peter interessante uitleg over de oeverzwaluwwand.B.v. dat ze veertjes aan de pootjes hebben om zo goed het zand uit de nestgang te kunnen graven.

Daarna mogen de kinderen op de rillen springen om het hout in te laten zakken.

De nestkast wordt door Dane opgehangen in hetzelfde bosje met het vlieggat naar het oosten, omdat vooral de ochtendzon belangrijk is voor de vogels. Leo demonstreert, waarom het belangrijk is dat er een electriciteitsdraad over de deksel zit. Dan kan de deksel er nl. niet afwaaien of eraf gelicht worden door eekhoorns, spechten of storm.

In Zeeroversland krijgen we heerlijke, warme chocolademelk en een koek bij de kerststal.

Dan nog even lekker glijden van de grote glijbaan.

De vogels die we gezien hebben:

Groep 1 van Peter en Adrie: merel, dodaars, zilvermeeuw  en zelfs een geelpootmeeuw, kokmeeuw, brilduiker, nijlgans, wilde eend, kievit, houtduif, smient, kuifeend, roodborst, goudhaan, koolmees.

Groep 2 van Leo en Hermien: wilde eend, houtduif,zilvermeeuw, stormmeeuw,nijlgans, brilduiker,kievit, aalscholver,kauw, waterhoen, kraai, sperwer,merel, roodborst, pimpelmees, ekster, koolmees, winterkoning, goudhaan.

Voor het gebouw bij de ingang liggen braakballen , zei Gerrie Derks. Na afloop heeft Peter van de Braak met Dane gekeken . Het zijn de braakballen van de torenvalk. Deze braakballen hebben geen botjes.  Al met al was het een prachtige, werkzame, zonnige, koude, droge ochtend.