Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Hemelrijk

Op Carnavalszaterdag kon de activiteit helaas niet doorgaan, omdat het zo hard gevroren had. Gelukkig konden we een week later er wel terecht.
Om 9.00 uur komen we samen onder de parasol bij de ingang. 11 Jeugdleden, 2 mensen van de pers , Peter en Hermien, Gerrie Derks was ook aanwezig. We lopen gezamenlijk richting de oeverzwaluwwand. Bij het informatiebord geeft Peter uitleg over de oeverzwaluwen, aangevuld door Marc Poulussen, coördinator van de oeverzwaluwwand.

Als je wilt weten,hoe deze kunstmatige wand is gemaakt, klik dan op de link werkgroepen/oeverzwaluw.

De oeverzwaluwen maken zelf de nestgang in de kunstmatige wand, die jaren geleden door leden van de Vogelwacht is gemaakt.  Marc heeft alle  gaten wat uitgeboord, zodat we ze met nieuw zand weer kunnen vullen. Martien de Jager schept het zand steeds in een emmer,

Marc verdeelt het zand in de emmers, die de jeugdleden gebruiken. We werken met tweetallen.

Zand in een half doorgesneden regenpijp, deze wordt voor het gat gehouden, met een lange paal wordt het zand in de nestgang geduwd.

Net zolang tot het gat geheel gevuld is, goed aanstampen.
De bovenste gaten het eerst vullen, de zwaluwen hebben een voorkeur voor de linkerzijde van de wand. Het is flink werken. Peter wijst op een dode waterhoen, opgegeten door een vos, de veren zijn afgebeten en je ruikt de geur van de vos goed.Om de beurt gaat een groep naar watervogels speuren.

Brilduiker (vrouwtje), Meerkoet, Waterhoen, Kuifeend, Wilde eend worden gezien. Verder zien we : de Houtduif, Staartmees, Koolmees, Merel.


Ook nog even in de kijkhut rondkijken en zwaaien, nog even de laatste gaten vullen en dan over het strand naar het Zeeroversland. Daar wacht lekkere, warme chocolademelk op ons en koffie voor de begeleiders. Echt verdiend.

 Lekker nog even over de grote glijbaan roetsen en springen op het springkussen.

Ton Derks komt nog een kijkje nemen, vertelt over het logo van het Billy Bird Park. Dat is dus een oeverzwaluw, oorspronkelijk ontworpen door Wim Jansen uit Odiliapeel. Het logo van de vogelwacht heeft ook een oeverzwaluw.

 Nu maar hopen, dat de oeverzwaluwen naar het Hemelrijk komen en daar die gevulde gaten vinden, deze uitgraven met hun sterke pootjes, waar veertjes aanzitten en daar een mooi nest gaan maken.

Als je wilt, kun je vanaf half april stilletjes gaan kijken in de kijkhut. Je kunt dan niet bij de wand komen. Wat zijn we toch bevoorrecht geweest.