Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

IJzeren Vogels

Wat hebben vliegtuigen nu met vogels te maken? Dat wilde wij als jeugdgroep wel eens meer van weten. Vandaar dat we contact hebben gezocht met 1 van de vogelaars die werkzaam is op vliegbasis Volkel. Henk Heijmans was wel bereidt om ons hier meer over te vertellen, en natuurlijk ook wat te laten zien.
Met een aantal auto's mochten we (nadat we ons vooraf gemeld hadden) de vliegbasis op. Omdat het zaterdag was, waren er geen vliegtuigen aan het vliegen, dat scheelt weer wat oordoppen! Henk nam ons als eerste mee naar de start en landingsbaan. Deze 3 km lange baan met daarom heen kort groen gras is natuurlijk een rustgebied voor vogels (als er geen vliegtuigen vliegen). Dit gaf Henk ook aan, maar dat was nu ook net het probleem met vliegtuigen. Vliegtuigen, met name straaljagers hebben een straalmotor die een enorme luchtinlaat heeft. Deze lucht komt in een straalmotor, die de lucht met enorme kracht weer uitblaast. De straalmotor i seigenlijk een grote propellor met fijne bladen die keihard ronddraait. Als er nu iets in deze motor komt, zal dit door de motor in kleine stukjes gehakt worden. Een kleine vogel wordt zo meteen omgezet in gehakt..Een grotere vogel kan ook de propellor beschadigen, waarbij een vliegtuig zelfs kan neerstorten. Om dit te voorkomen proberen ze de start en landingsbaan zoveel mogelijk vogelvrij te houden.


De vogelaars van de vliegbasis hebben een gele bus met allerlei aparatuur tot hun beschikking. Vooral om vogels te verjagen...
Met een grote computer kunnen ze per soort een geluid laten horen wat de vogel laat schrikken. De soorten waar ze veel last van hebben zijn Kraaien en Reigers.
Torenvalken en Buizerds zagen we ook rondvliegen, maar deze soorten belven vaak op het gras hangen en niet op de landingsbaan vertelde Henk.
Dit geldt ook voor de vele Leeuwerikken die we zagen en hoorden. Maar Kraaien waren toch slimme vogels, hiervoor hoefde Henk alleen maar de bus te laten zien en ze vlogen al weg!


Toeenvalken en Buizerds maken wel gebruik van de lampen en bakens die er staan.

Naast het verjagen van vogels doen ze ook veel aan bescherming.  Op verschillende plaatsen waren vlinderrijke stroken aangelegd. Voor vlinders  was het nog te vroeg in het seizoen, maar kikkers zagen we er wel!


In een nabijgelegen bosje broedde een Buizerd. Nooit geweten dat er op de vliegbasis zo'n mooi ruig bos te vinden was.

En als er iemand jarig is wordt er gezongen en getrakteerd..Stan gefeliciteerd

En wat doen we met de bloemen die we onderweg vinden....