Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Smoelen en vlaggen (17 september 2005)

De vogeltrek is alweer begonnen, maar tjiftjafs vinden het warm genoeg om te zingen. Een mooie dag om er lekker op uit te trekken. En, voor het eerst dit seizoen zien alle jeugdleden elkaar weer, dus dat wordt supergezellig. Na negenen loopt de gehele groep richting de Brobbelbies (het open begrazingsgebied van de Maashorst). Over dit gebied trekken een hoop vogels. Onderweg ontmoeten we verschillende Boerenzwaluwen, Spreeuwen en Buizerds. Allemaal zijn ze druk bezig met hun reis richting het zuiden. Daar is straks tenminste wel eten te vinden.

Wanneer we een bospad in lopen horen we plotseling een vreemd geluid. Aandachtig staart de hele groep richting een boom. De kleine bonte specht, die net riep, is al gevlogen. Jammer. Eén boom verder laat de kuifmees zich tenminste wel goed zien. Met een glimlach zetten Marijn en Teun de soorten op papier.

Op een open plek mogen ze hun papiertje opnieuw uit de jaszak toveren, plotseling schiet een ree weg. Altijd weer een mooi gezicht. Meteen een goed moment de jeugdleden eens goed op de foto te zetten. Nu kunnen we eindelijk een echt smoelenboek gaan maken.

Jammer genoeg tikt de tijd alsmaar door, eigenlijk kunnen we niet eens meer rustig kijken naar een dode heidelibel. Daan en Iede zouden het dode diertje het liefste mee naar huis nemen. Over wie ‘m straks thuis mag laten zien hoeven ze niet lang te praten. De dode libel begint met zijn poot te bewegen en vliegt een tijdje later weg.

Waargenomen vogels

Boerenzwaluw, Spreeuw, Buizerd, Roodborst, Zwarte Kraai, Merel, Ekster, Sperwer,
Huismus, Kleine Bonte Specht, Grote Bonte Specht, Kuifmees, Tjiftjaf, Kokmeeuw,
Winterkoning, Zanglijster, Kauw, Koolmees, Geelgors, Pimpelmees, Boomklever,
Zwarte Mees, Goudhaantje, Torenvalk, Zwarte Roodstaart.

Zoogdieren

Ree


Insecten

een Heidelibel, Zebrarupsen (van de jakobsvlinder)

Volgende maand staat de JeugdVogelwacht in het teken van vogeltrek. Ben je niet lid maar wil je wel een keer meelopen? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.