Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Kleuter

Op 21 maart , de eerste lentedag met mooi zonnig weer, hebben we meegedaan aan de zwerfvuilactie rond de Kleuter. Met 19 leden zijn we aan de slag gegaan. Eerst hebben een paar kinderen verteld over de opschoondag op school.  Na een kort verhaaltje van Hermien over de lente en de grote schoonmaak, die vroeger thuis gehouden werd, gaan we nu de natuur schoonmaken. Alles wat er niet hoort te liggen, ruimden we op.
In 2 groepen zijn we vertrokken,  Stijn met 9 en Hermien met 10 personen. Stijn liep met zijn groepje langs het Duitse lijntje (een oude spoorlijn, die niet meer in gebruik is).
Hermien nam met haar groep de Kleuterweg voor haar rekening. Vuilniszakken werden verdeeld, ieder kreeg wegwerphandschoenen aan en iedere groep kreeg een paar vuilknijpers mee.
 

Deze ochtend  hebben we heel wat opgehaald: 8 vuilniszakken, de ene nog beter gevuld dan de andere.

Hier volgt de lijst van de gevonden rommel: plastic zakken, c.d.'s, lege sigarettenpakjes en heel veel sigarettenpeuken,een autoborstel, papiertjes van koekjes en snoepjes, lege zakjes van chips, lege flesjes met of zonder drinken. (Tim vroeg of er urine in het flesje zat, daar leek het op), hout, ijzer (Dat is zwaar en dan kan er maar weing in een zak),blikjes, dopjes, tempex, stapels kranten: UdensWeekblad, (Wies had als vraag: Hoe kan dat, die worden toch door jongeren huis aan huis verspreid? Wies wil nadere actie ondernemen. Misschien komt hij binnenkort in de krant met een infgezonden brief),Op het laatst gingen er ook de plastic handschoenen nog in.

De groep van de Kleuterweg heeft nog een extra bijzondere daad verricht. Ilsa keek naar een dakgoot en zag daar iets bengelen. Het bleek een vogel te zijn. We gingen met ons groepje voor het hek staan om te kijken. En warempel. Kimberly belde aan, de vrouw des huizes kwam naar buiten, even later haar man.Hij haalde een ladder, Mevr. Verstraten haalde een schaar. De vogel werd bevrijd, zij zat met haar kopje verstrikt in een dun, zwart sliertje plastic, dat zij als nestmateriaal wilde gebruiken. De "musredder"hield vrouwtje mus even in zijn open hand en weg was ze, de weg overgevlogen naar een struik. Bijkomen van de schrik. Als Ilsa de vogel niet had gezien, was het waarschijnlijk anders afgelopen voor het beestje.

Samen hebben we koeken, aangeboden door S.V.U.wonen, opgegeten in een nieuw natuurgebiedje.  Stijn heeft daar zelfs een beheersplan voor gemaakt. Dat heeft hij uitgelegd. Dus aangeven welke bomen en struiken er horen te staan. Natuurlijk was de kikkerdril in de poel een geweldige attractie.

Toen kwam Peter, die al de hele morgen vogels heeft geinventariseerd. We zijn nog even een stuk langs de Kleuter gelopen. We hebben de tjiftjaf gehoord en een fuut door de telescoop gezien. Later vroeg Peter bij een stel witte eenden:"Hoe kun je zien of het een mannetje is"? Antwoord: "De woerd heeft een krulstaartje". De morgen zit er weer op. Nog samen op de foto met een deel van de verzamelde rommel. Peter voert alle rommel af naar het verzamelpunt bij de witte boerderij.

Stijn zei aan het eind van de morgen:"Ik ben trots op jullie". En dat is ook zo.

De waargenomen vogels:

de groep van Stijn: peking eenden en wilde eenden. tjiftjaf, kraai, staartmees, vink, kievit, fuut, meerkoet, canadese gans,mus, blauwe reiger, merel, pimpelmees, knobbelzwaan en groenling. 16 soorten.

de groep van Hermien: groenling, ekster,huismus (vrouwtje=gered), merel, houtduif, dode merel in sloot, fuut, wilde eend, tjiftjaf, meerkoet, witte eenden. Dat zijn 10 soorten.