Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Lekker Zagen

Natuurwerkdag

In een heel jaar JeugdVogelwacht is het één keer hard werken. 3 november was die dag en gelukkig werkte het weer hard mee: niet te koud en geen regen. Maar ook de kinderen hebben veel werk verzet. Dankzij de JeugdVogelwachters schijnt de zon weer op de poel!

Precies op de grens tussen Boekel, Erp (gemeente Veghel) en Uden ligt een basisbiotoop: het Drielandenpunt. Een verzameling van allerlei natuur: bos, struiken, poel, oever. De dieren zullen het gebied dus wel gevonden hebben. Veel ouders hadden trouwens wel wat moeite het gebied te vinden.

De werkdag werd georganiseerd door het Vrijwillig Landschapsbeheer Uden. In totaal waren er ruim 60 mensen. Bakken vol zagen stonden klaar. Werkhandschoenen waren er ook, zelfs in kleinere maten. Twee reeën schrokken vreselijk van de menigte werkers, zij sprongen zo de sloot in en renden daarna hard weg.  De JeugdVogelwacht kreeg een gebiedje rondom een poel. Daar stonden superveel jonge boompjes (vooral Elzen). Hierdoor scheen de zon nooit op de poel, waardoor de poel en dus ook de kikkers moeilijk op konden warmen. Om de kikkers (en ook salamanders) te beschermen moesten er dus wel wat bomen weg. De zaag erin dus.

Dat zagen bleek geen probleem. In korte tijd waren honderden boompjes omgezaagd of afgeknipt. Tijdens het werk kwamen ze niet alleen Elzen, maar ook Essen en Wilgen tegen. De tijd vloog voorbij.

Ondanks koek en limonade duurde de pauze eindeloos. Een wethouder van de gemeente Boekel hield een enthousiast betoog over betrokkenheid bij de natuur. De jeugdleden hadden er niet zo’n boodschap aan, niks praten, werken.

’s Middags werd het werk van de JeugdVogelwachters eindelijk door de pers opgemerkt. Maar de camera’s deden de leden niets. Als het werk maar af kwam, want volgend jaar moeten de kikkers het weer warm kunnen krijgen.