Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd
Na een warme dag zijn de nachtvogels vaak actiever. Wat een geluk hadden we deze zaterdagavond zeg. De zon kwam laat in de middag op en ging pas laat onder. Het was 21 juni ook de langste dag van het jaar.
Het afgelopen seizoen hebben we op de zaterdagochtenden veel gezien, van Kruisbekken, Goudvinken, Uilen en Roofvogels. Maar ook waterdieren en vlinders hebben we gezocht en bekeken. 

Nachtvogels zijn natuurlijk op de zaterdagochtend niet makkelijk te zien, vandaar dat we voor de verandering deze activiteit laat in de avond hadden. Om 21.00 uur stonden we met onze jeugdleden met ouders en grootouders op de parkeerplaats Slabroek. Van daaruit zijn we richting de telpost gereden. Hier zagen we de zon prachtig ondergaan, het beloofde een droge avond te worden!
 DSCF1298

Op de telpost hebben we verteld over de Fazant, Patrijs en natuurlijk de kleinste van deze 3 de Kwartel. Deze Kwartel die pas in mei aankomt heeft dan al een hele reis achter de rug. Maar uiteindelijk zoekt deze wel ene mooi granenveld op. We hoopten deze dan ook vrij snel te horen, maar helaas, het geluid...kwik-me-dit kregen we niet te horen. Dan maar eens vertellen over de volgende soort die we deze avond wilden zien of horen; de Nachtzwaluw. Met diverse foto's en het geluid van een MP3 speler vertelde we het geheimzinnige leven van deze "zwaluw". 
DSCF1297

Na het aandachtig aanhoren van deze verhalen zijn we richting de bossen gelopen. Halverwege het zandpad toch maar eens luisteren of er toch een kwartel wakker was. En ja hoor, ver weg hoorde we de Kwartel roepen, waarschijnlijk was deze naar de telpost gelopen waar we eerst stonden. Maar opeens klonk het geluid ook wel erg dichtbij. Tussen de mais zat er een Kwartel hard te roepen..kwik-me-dit.....kwik-me-dit... Wow!
DSCF1300
Ondertussen begon het al wat donkerder te worden, waarbij de kans op Nachtzwaluwen groter werd. Met zijn allen over de stroomdraad, die sommige zelfs met blote handen vasthielden. Het gebied de 3 vennen staat binnen onze club wel bekend om de Nachtzwaluwen!
DSCF1303
Naast de 3 vennen (of zijn het er nu 5) zijn er diverse heidevelden omringd door berken en naaldbossen.
DSCF1305
Na een tijdje lopen hebben we even kort het geluidje van de Nachtzwaluw laten horen. Maar dit was eigenlijk helemaal niet nodig, want al vrij snel hoorde we er eentje in de verte ratelen (RRRRRRRRRRRRRRRRRRRR). Dus ook maar die kant opgelopen, maar voordat we er aankwamen zagen we er al eentje vliegen, of nee 2, nee zelfs 3 vlogen er over de heide. We zagen zelfs de witte vlakken in de vleugels en de staart. Af en toe gingen ze in een den zitten, maar dan waren ze moeilijk terug te vinden. Wat verderop hoorden we we weer een en plotseling vlogen er 2 achter elkaar aan, zelfs tot op 5 meter van ons af, wat hebben we deze mooi gezien. In totaal hebben we die avond er wel 7 gezien of gehoord!
DSCF1307 DSCF1306
Tussendoor hebben we maar even pauze genomen en een lekkere koek gegeten! Maar eigenlijk hadden we hier niet eens tijd voor, want ook de vleermuizen begonnen te vliegen. Bart had een BAT recorder meegenomen, dit is een apparaat waarmee we de hoge frequenties van de vleermuis kunnen horen. Toek-toek-toek-toek kwam er vrij snel voorbij, dit was de Dwergvleermuis.  Een wat minder snel kregen we ook te horen, dit was de Grootoorvleermuis. Onze dag, eh avond kon niet meer stuk! 

Met al dit pracht zijn we weer naar onze auto's gelopen, want het was ondertussen al laat geworden. Iedereen werd bedankt voor het afgelopen seizoen en een fijne vakantie gewenst.

Op naar een nieuw Jeugdseizoen!