Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Nestkasten controle  (21 mei 2005)

Omschrijving

Onder begeleiding van 2 leden uit de nestkasten-werkgroep zijn we in 2 groepen uiteen gegaan. Één groep ging met Leo richting Slabroek, de andere met Theo naar de grensweg.

Prachtig hebben alle 2 de groepen de jonge koolmezen, pimpelmezen en zelfs de boomklever met jong gezien. De bonte vliegenvanger die ook heel laat terug is in ons land, was alleen langs de grensweg aanwezig.
Theo vertelde dat de nestkasten voor de bonte vliegenvanger pas in begin mei worden opgehangen. Dit doen ze omdat de kool-en pimpelmees deze inpikt. Sommige nestkasten maken ze met een jampotdeksel dicht die ze begin mei open maken.

nestkast koolmees1
Boomkleverjong in nestkast, het nestmateriaal bestaat uit boomschors. Ook zie je het nestgat links wat gedeeltelijk dichtgemetseld is met modder. Koolmeesnest met 4 jonge koolmezen op het punt van uitvliegen
Vrouwtje van de bonte vliegenvanger blijft rustig in zijn nestkast zitten. De bonte vliegenvanger heeft van pijpestrooitjes, mos en bladeren een nest gemaakt. Het mannetje bleef rondom ons zingen In deze nestkast zaten nog erg kleine koolmezen, misschien is dit wel het 2e broedsel voor dit jaar.

 

Tussentijds pauze op een omgevallen boom;