Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd
Op een zonnige zaterdagdagochtend in mei zijn we met 9 jeugdledenen vier begeleiders, waarvan 2 personen van de nestkastengroep, mee geweest naar Odiliapeel tijdens een nestkastcontrole.

Eerst een korte uitleg van het doel van de nestkastengroep:

- zorgen voor nestgelegenheid aan holenbroeders,
- het broedverloop volgen en noteren en later doorgeven aan onze coördinator om zo door de jaren heen te zien, hoe het verloop is met die holenbroeders.

Na deze uitleg gingen we met zijn allen door een droge sloot naar de 1ste nestkast toe.
IMG-20140528-WA0002 IMG-20140528-WA0003
Hier zagen we hoe een Boomklever zijn kast dichtgemetseld had door één rand van de deksel aan de binnen- en de buitenkant. Het nestmateriaal bestond niet uit kleine takjes maar uit bastreepjes van de den en droge bladeren.
Rondom deze nestplaats  hebben naar de planten en bloemen gekeken bij een vennetje, dat in het voorjaar opnieuw aangelegd was. Hier hebben we kikkers gehoord en nog gezocht naar de Alpenwatersalamander of andere waterdiertjes.

Naast de Boomklevernestkast hebben we diverse andere kasten bekeken, waarin er bij sommige nog eieren zaten, tot ook jonge vogels van een paar dagen oud tot zelfs vliegvlug, klaar om uit te vliegen.
Verschillende soorten nesten en eieren van diverse vogelsoorten hebben gezien, zoals de mooie blauwe eieren van de Bonte Vliegenvanger, de gespikkelde eieren van de Koolmees en de witte eieren van de Grote Bonte Specht.. 
DSC 6425 48Sp 7ei Sp 18-4-2014 DSC 6483 k29 5ei Bonte Vl. 2-5-2014
7 eieren van de Grote Bonte Specht 5 eieren van de Bonte Vliegenvanger
DSC 6490 48Sp 5Gr.B.Sp. 8d 2-5-2014 DSC 6615 48Sp 5Gr.B.Sp. 23d 17-5-2014
 5 Grote Bonte Spechten van 8 dagen  5 Grote Bonte Spechten van 23 dagen
 DSC 6479 k4   DSC 6622 k4
 10 Koolmezen van 2 dagen + 2 eieren  10 Koolmezen van 17 dagen + 2 eieren

Bij één nestkast was het een herrie van jewelste. Het geluid van jonge Grote Bonte Spechten was op afstand al te horen.Lambert zet voorzichtig de deksel op een kiertje , om te kijken hoeveel Spechten er in zaten en maakt hem daarna weer snel dicht. Van te voren wisten we al hoe oud de vogels zijn, zodat daar rekening mee gehouden wordt. Bij deze zouden de spechten bijna uitvliegen. Toen we even later wegliepen, vlogen er 5 Grote Bonte Spechten uit. Dus ze waren helemaal klaar om uit te vliegen, wat een prachtige belevenis was dat om te zien hoe ze één voor één uit de nestkast kwamen. Eén jong klom meteen tegen een boomstam omhoog, wel 5 meter hoog.

Naast de nestkasten zagen we ook diverse bomen waar de specht zelf gaten in de bomen heeft gemaakt. Soms maken ze deze om op zoek te gaan naar houtwormen. Wat verderop zagen we een slaapplaats van een ree.
We hebben een paar ingangen van een dassenburcht gezien, waar we natuurlijk omheen gelopen zijn. Ook hebben we sporen van das en vos ge zien. (vos heeft 4 tenen, das heeft 5 tenen en een brede zool).
het Odilipeelse bos was prachtig om er lekker los doorheen te ravotten en met dode takken stoeien, maar rondom de nestkasten moesten we vooral heel stil zijn.  Na de koek- en drinkpauze hebben we nog naar een veld met lelies gekeken en ook hoe een das onder de weg door kan via een soort tunneltje (duiker), speciaal voor das en andere soorten dieren aangelegd. Gelderse roos en lijsterbes tond er langs de weg.

Tot slot hebben we nog een prachtig ander ven bezocht met veel mooie planten er omheen, o.a. orchis, ratelaar en veel gele brem. Daar namen we ook de Geelgors waar, hij liet zelfs zijn mooie liedje horen. Daan had nog een dode kikker gevonden.
Het was een indrukwekkende morgen. 

De vogels, die we gezien en/of gehoord hebben zijn: Koolmees, Pimpelmees, Bonte Vliegenvanger,
Grote Bonte Specht, Boompieper, Roodborst, Winterkoning, Buizerd, Geelgors.

Zolang blijven de jonkies in het nest:
Koolmees en Pimpelmees: 18 à 19 dagen, naargelang het aantal eieren.
Bonte Vliegenvanger: 14 tot 16 dagen.
Boomklever: 23 dagen.
Spreeuw: 20 dagen.
Grote Bonte Specht: 23 à 24 dagen.