Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
De Jeugd kijkt in de kast (21 mei 2016)


De weersvoorspelling voor zaterdag 21 mei is slecht. Er wordt heftige regen voorspelt. Op de Slabroekseweg, tegenover het trainingsveldje voor honden, blijkt dat 17 kinderen van de jeugdvogelwacht niet uit te maken. Het zonnetje schijnt deze morgen zelfs. Je moet je niet altijd door voorspellingen uit het veld laten slaan. Dan zien we een grote bonte specht het gat in een berk ingaan. De jongen kunnen we op de grond horen bedelen om voer. Op de grond verdwijnt een koolmees met voer in de snavel in een aluminium paal waar ooit een verkeersbord op stond.
IMG 20160521 WA0005
Het laat meteen zien  waarom we vandaag nestkasten gaan controleren. De meeste vogels in de nestkasten hebben al jongen of eitjes. Vandaag gaan we dan ook met Willy Bergmans op pad. Willy controleert samen met Leo de nestkasten in een deel van de Maashorst. Willy repareert de kasten als dat nodig is. Daarbij mogen de kinderen vandaag helpen. Dat willen ze wel.
IMG 20160521 WA0007 IMG 20160521 WA0008
In de eerste kast is het meteen raak. Er zitten 11 jonge koolmezen op elkaar gepropt in de nestkast. Willy maakt een geluidje en meteen sperren alle 11 snaveltjes open. Zo kan de koolmeesvader of – moeder makkelijk het voer aan de kleinen geven. Het koolmeesje dat zijn snaveltje het verst open krijgt en het hoogste boven de anderen uitkomt krijgt het meeste voer. We struinen door de bosjes naar de volgende kast. Weer koolmezen. Alle koolmeesjes zijn al uit het ei.

Als we bij een ander kastje aankomen vertelt Willy dat in dit kastje een bonte vliegenvanger zit. Als het kastje opengaat zit het vrouwtje op de eieren. Willy pakt het vrouwtje kundig uit de kast. We kunnen het vrouwtje bekijken:

Het klinkt “oooh” en “aaah wat lief”. Nestkasten zijn altijd een magneet voor de kinderen. We gaan verder. “Kijk dit is ook bijzonder” zegt Willy. In een oude nestkast voor roodborsten heeft een roodborstje inderdaad zijn nest gemaakt. Er liggen 5 roomwitte eitjes in met rode spikkels.

IMG 20160521 WA0009

 Bij de volgende nestkast is de bodemplaat los. De kinderen mogen helpen deze weer vast te schroeven. Zo gaan we door tot het tijd is voor de koeken, die Hermien heeft meegenomen. Tijdens het eten van de koeken op de bank zien we allemaal haar liggen. Hier is een hond gekamd. Grappig genoeg komen we later in de nestkastjes hondenharen tegen. De vogels gebruiken allerlei materiaal om hun nestjes te stofferen. Ook komen we een wespenbok tegen. Een ongevaarlijke boktor, die lijkt op een wesp. Dan liggen in een nestkast 6 jonge vogeltjes. Dit blijken boomklevers te zijn. De moeder zit te alarmeren in de boom tegenover de nestkast. We kijken maar kort om de ouder niet te lang ongerust te maken. Het nestje bestaat slechts uit wat boomschorsschilvers. Het gat van de nestkast is een beetje dichtgesmeerd. Dat doen boomklevers altijd. Om 11:30 zijn we weer terug bij het vertrekpunt.