Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Nestkasten

Bezoekje aan de Fazanterie "De Rooie Hoeve" aan de Stoppelveldseweg 1 te Heeswijk-Dinther.

 Op een regenachtige zaterdagmorgen verzamelen we bij het Maashorstcentrum.. Met 3 auto's vertrekken we richting Heeswijk. De auto met tom-tom voorop.Via Nistelrode bereiken we via een zeer modderige weg de Fazanterie.

Tafels zijn bedekt met karton, voordat we aan het timmeren slaan.

De plankjes, keurig op maat gezaagd, worden verdeeld, zodat iedereen een complete nestkast kan maken. Na uitleg van Leo over de bouw van de kast, kan het getimmer beginnen. Er wordt secuur werk geleverd. Er worden kasten gemaakt voor kool-en pimpelmezen, alsook een aantal grote kasten voor holenduiven e.d.

Te groot om op de fiets mee naar huis te sjouwen.

Er is goed samengewerkt.. Even pauzeren met heerlijke chocolademelk, koffie, thee en een lekkere koek. Een serie kasten wordt buiten opgehangen in een bosgebiedje onder begeleiding van Mignon en Ad. De achterblijvers maken ondertussen nog wat kasten af en vegen de vloer schoon.

Als de kinderen terug zijn, krijgen we nog snel een rondleiding door de fazanterie met zijn prachtige, kleurrijke fazanten en pauwen, die vooral uit Azië komen. Ook kunnen we prachtige kunstwerken bewonderen, buiten zowel als binnen.

De kasten die over zijn , mogen mee naar huis met de mededeling om ze thuis op te hangen of bij de buren.Hier volgt een instructie.

Het invlieggat naar het oosten, omdat voor vogels vooral de ochtendzon belangrijk is. De kast is dan ook beschermd tegen regen-en windinslag op de oostkant.

Goede aanvliegroute, d.w.z. dat er op 1 tot 3 meter afstand een struik of boom staat i.v.m. een veilig gevoel van de oudervogel, die de jongen gaat voeren.Zorg er ook voor dat er geen 2 kasten met hetzelfde vlieggat naast elkaar hangen, want 2 dezelfde vogels krijgen dan ruzie als de afstand te klein is met als gevolg een mislukte broedpoging.
 

Laat maar weten of er vogels gebroed hebben.