Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Nestkasten en Vetbollen

Naast het vogels kijken willen we als jeugdgroep ook vogels helpen. Vandaar dat we met deze activiteit  nestkasten gingen maken. Maar in de winter hebben de vogels er niet zoveel aan (soms slapen ze erin). Daarom zijn we ook vetbollen gaan maken. Zeker als het buiten koud is en er zelfs een laag sneeuw ligt, is het voor vele soorten moeilijk om voedsel te vinden.

In de Groenhoeve hangen diverse soorten nestkasten als voorbeeld. Van een klein Winterkoningkastje tot een grote Bosuilenkast. Onze voorkeur ging uit naar een Grauwe Vliegenvangerkast. Dit is een halfopen nestkast, waarbij de vogel vanuit het nest nog uitzicht heeft. Het dak is vrij groot, hiervandaan kan de Grauwe Vliegenvanger zijn voedsel vangen (insecten). Naast de Grauwe Vliegenvangern kan er ook een Roodborst, Gekraagde Roodstaart of Heggemus in broeden.

We hebben ons in 2 groepen verdeeld, zodat we niet gek werden van al dat getimmer. De ene groep ging buiten wintervogels zoeken!
Al vrij snel werd het hout bij elkaar gezocht en direct getimmerd.  
 
De verbanddoos hebben we deze ochtend niet nodig gehad.  
Daarnaast werden er ook vele vetbollen gemaakt.

Om deze af te laten koelen hadden we een bak met sneeuw buiten gepakt, hierdoor koelden de bekers snel af!

Toen de groep van Bart Gevers terugkwam, kon de 2e groep de natuur in. Deze groep onder leiding van Peter wilde natuurlijk meer soorten zien als de groep van Bart. Vandaar dat we fanatiek gingen speuren. We verwachtten niet veel soorten, omdat er zoveel sneeuw ligt, maar dat viel gelukkig mee.

Een Grote Bonte Specht liet zich al vrij snel zien, evenals wat Mezen en een Roodborst. Peter wist dat er langs de rondweg Appelvinken waren gezien. Toen we hier aan kwamen zagen we wat Vinken en Groenlingen en opeens kwamen de Appelvinken eraan. Een groepje van 8 stuks lieten zich prachtig zien! Op de terugweg ook nog een Boomkruiper. In totaal hadden we 21 soorten (incl Kip en Pauw).  De groep van Bart had er 20, waarvan een wazige kipsoort mee zou tellen…Nee Bart, deze telt gewoon als Kip mee!!

Deze ochtend hebben we in totaal 20 Nestkasten gemaakt en wel 30 Vetbollen!!

Wat zullen de vogels hiervan genieten!!

(het hout was vooraf gezaagd door Hans van de Heuvel, Hans bedankt hiervoor!!)