Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Ontbijt

20 september  zijn we weer gestart met het nieuwe jeugdvogelwachtseizoen. Met 19 jeugdleden stonden we bij het bezoekerscentrum alwaar de activiteit startte. Het was een zonnige ochtend maar wel fris. Vandaar dat we maar meteen zijn gaan lopen. Na een 100 meter ontdekte Menno 3 reeen. Deze hebben we prachtig door de telescoop kunnen bekijken. Na een tijdje grazen gingen ze er vandoor. Later kruisten hun sporen ons pad en zagen wij waar ze het bos in gesprongen zijn.

Iets verderop zag Niels een buizerd op een paaltje. Deze grote roofvogel is te herkennen aan een v-vormige tekening op zijn borst, ook de gele poten vallen  erg op.

 Een tjtiftjaf hoorde we zijn lied (tjif-tjaf...)nog zingen. Dit kan voor het laatst zijn dit jaar, want over een paar dagen vertrekt deze trek vogel richting het zuiden...

Tijdens de wandeling is er veel over vogeltrek verteld; Vogels trekken niet weg vanwege de kou, maar vanwege voedselgebrek. Nu kennen de jeugdleden de term trek vogel wel, maar hoe heten die andere twee soorten vogels dan, hierover ging het tijdens deze eerste wandeling in het nieuwe seizoen.

Trekvogels, dit zijn vogels die vanwege voedselgebrek wegtrekken. Dit kunnen vogels zijn die bij ons broeden, zoals de boerenzwaluw en wegtrekken naar Afrika, deze noemen wij een zomergast. Maar ook Ganzen die in het noorden broeden en bij ons komen overwinteren.Deze vogel heet een wintergast.

Standvogels, dit zijn vogels die het hele jaar in Nederland blijven, o.a. Zwarte Kraai, Huismus, Winterkoning.

Jaarvogels, dit zijn vogels die heel het jaar in Nederland te zien is. Echter de Nederlandse vogels gaan naar het zuiden (Frankrijk, Spanje) en de Noordelijke vogels komen naar Nederland. Zo heb je het hele jaar door een roodborst in en om de tuin. In de zomer is dit de Nederlandse en in de winter misschien wel een Zweedse roodborst..Tijdens het lopen  in het steeds warmer wordende zonnetje,hebben we diverse vogels gezien en gehoord; Tjiftjaf, Koolmees, Pimpelmees, Grote Bonte Specht, Gaai, Merel, Kraai, Zwarte Specht. Na een 1,5 uur flink doorgelopen te hebben wachtte ons een verrassing.


Bij de telpost van de vogelwacht stond een brunch op ons te wachten. Tussen de "echte" vogelaars smaakten de broodjes en krentebollen goed. De vogelaars waren op dat moment aan het tellen, een aantal jeugdleden hebben nog meegeholpen met het tellen van Boerenzwaluwen.


De Rode Wouw die de tellers hadden gezien hebben wij als jeugdgroep helaas net gemist. We zagen nog wel een sperwer vechten met een kraai.
 

Na het tellen zijn we weer richting het natuurcentrum vertrokken. Hier kwamen we wel wat laat aan, met de winterjassen open of helemaal maar uit.