Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Op naar het zuiden

Veel vogels trekken elke winder naar het zuiden. Niet omdat ze het koud hebben hoor, want met zo’n flink verenpakket is koude eigenlijk nooit een probleem. Nee, ze trekken weg omdat er in de winter te weinig voedsel is. Vooral voor insecteneters is er ’s winters weinig te vinden. Dus tja, dan zit er weinig anders op dan weg te vliegen naar het zuiden. Best wel lastig

Met een kompas kijken we of de trek inderdaad van noord naar zuid loopt. Dat blijkt vandaag niet echt het geval. We zien een groepje houtduiven van west naar oost en een groepje gaaien volgt gewoon de bosrand. Graspiepers houden zich wel aan hun route. Trekvogels herkennen blijkt nog niet zo gemakkelijk. Zo’n groepje trekt binnen een minuut voorbij, en vaak nog een beetje hoog ook. In die tijd moet je bepalen wat voor soort het is en of het een trekvogel is. In totaal zien we ongeveer twintig vogels voorbij trekken in een kwartier tijd. Da’s niet veel, als je bedenkt dat er soms duizenden vogels in een minuutje tijd kunnen passeren.

Bos
In de tweede telpost die we opzetten in het bos blijkt het niet veel beter. We missen overzicht.

Toch is het handig om niet alleen in open gebieden trekvogels te tellen. Vinken bijvoorbeeld, die zoeken vooral bosranden op.

Tijd
Onder al dat trekvogel kijken zou je haast de tijd vergeten.

Precies op tijd komen we aan bij de parkeerplaats van