Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

Als het golft dan golft het goed....

Op 18 oktober zijn we om 4.45 vertrokken van de Groenhoeve richting Den Helder.  In de vroegte werd er al door een nog wakkere vogelaar een Kerkuil opgemerkt, de meesten lagen nog verder te slapen in de auto. Om 7 uur kwamen we aan in de vissershaven van Den Helder. Hier lagen enkele verlichtte vissersboten klaar voor vertrek. Eén van deze boten was niet bedoeld voor het zeevissen maar voor zeevogelen. Deze boot genaamd Hendrik Karssen was gereserveerd voor de pelagische tocht. (Pelagisch is de latijnse verzamelnaam voor Pijlstormvogel). Nadat we met een 60 vogelaars compleet waren (17 van Vogelwacht Uden) is de boot vertrokken.  Rond kwart over 7 voerden we uit  de nog donkere haven, dit gaf een apparte sfeer.

 

 Langzaam werd het die ochtend wat lichter, waarbij een fikse bewolking in zicht kwam. Rond een uur of 8 begon het zelfs wat te regenen, dit was niet wat we gehoopt hadden. Tussen Den Helder en Texel zijn we de Noordzee opgevaren. De zee werd hier wat ruwer, waarbij er al enkele vogelaars een minder prettig gevoel bij kregen (de eerste groene gezichten verschenen). Al snel werden de eerste zeevogels gemeld, langsvliegende Drieteenstrandlopers, Eidereenden, diverse Mantelmeeuwen. 

Voor de  kust van Texel werd de eerste Zeekoet geroepen, deze dreef langs de boot en dook vervolgens snel onder. Deze was prachtig en van dichtbij te zien.

Zeekoet © Vogelwacht Uden e.o.   

                                                           
Naast de Kleine en Grote Mantelmeeuwen kwamen er ook Drieteenmeeuwen de boot vergezellen. Ondertussen werd er door de organisatie visafval in stukken gesneden.
  De geur kwam ons al snel tegemoet, goh wat stinkt dat....
  Dit afval kwam in een slang terecht die overboord lag. De zeevogels hadden dit snel door en er verzamelde al snel een groep van wel 100 vogels rondom de boot, voornamelijk Zilvermeeuwen, Stormmeeuwen, Kleine Mantelmeeuwen en Drieteenmeeuwen.


                                                                                                                                                        Grote Jager © Vogelwacht Uden e.o.

Na een tijdje kwam er in de verte een Grote Jager aangevlogen. Deze Jager ging direct  achter de Mantelmeeuwen aan om zo een hapje over te nemen.  Diverse malen werd er Bruinvis geroepen....of Zeehond, die zicht kortstondig lieten zien. Iedereen die zich nog lekker voelde bleef allert. De aankomende Jan van Gent werd dan ook snel gespot.
 
Jan van Gent © Vogelwacht Uden e.o.

Wat een grote jongen vergeleken met de rondhangende meeuwen. De Jan van Gent stortte zich bij ieder stuk vis in zee, met dit stuk kwam hij vervolgens boven water. Helaas was deze daarna minder succesvol, diverse malen werd er door de mantelmeeuwen de vis weer afgepakt. De fotografen schoten erop los.

Jan van Gent  (juv) © Vogelwacht Uden e.o.

Drieteenmeeuw © Vogelwacht Uden e.o.                                                                                     Dwergmeeuw© Vogelwacht Uden e.o.

Aan boord merkte je dat er steeds meer vogelaars wat minder actief werden en groen aanliepen. De tip blijven eten werd beantwoord met; Dat gaat niet tegen de stroom in!! Van diverse kanten werden de vogels nu gevoerd.  Een langskomende Noordse Stormvogel bracht onze aandacht weer terug op zee. Deze zee werd ook steeds ruwer, we vertrokken met windkracht 3 en belanden vervolgens in 4 tot 5. Op het eind van de dag was het uiteindelijk windkracht 6 geworden, heftig...


Met deze heftige zee werd het steeds moeilijke om je verrekijker stabiel te houden, laat staan je fotocamera. Gelukkig heeft digitaal fotograferen hier veel voordeel, van de 20  opnamen zal er toch 1 zijn waar de vogel volledig op staat. 

Ondanks het ruwe weer scheen ook af en toe de zon, wat het toch aangenamer maakt.

De organisatie  had nog getracht een boompje in zee te planten. Met drijvers werd een meidoornstruik uitgezet.

Hiermee hoopten men dat er na terugkomst kleine zangvogels in gingen zitten. Helaas door de ruwe zee lukte het niet de drijver heelhuids uit te zetten. Van zangvogels hebben we er wel een aantal op open zee gezien; Graspiepers, Veldleeuwerik, Spreeuw en zelfs een Grote Gele Kwikstaart kwamen langsgevlogen.

Rond vier uur kwamen we voldaan terug in de vissershaven van Den Helder. Een zeehond wachtte ons op, maar helaas onze vissersboot had geen vis gevangen.

Het was voor velen een prachtige ervaring waarbij we naast de ruwe zee ook leuke soorten van dichtbij hebben kunnen bewonderen.  De soorten die deze dag gezien zijn;

fuut 1
duiker spec 2
parelduiker 1
aalscholver 3
jan van gent 22
noordse stormvogel 6
eider 28
zwarte zeeeend 81
grote zeeeend 3
drieteenstrandloper 4
kanoet 8
rosse franjepoot 1
grote mantel >100
kokmeeuw 119
stormmeeuw > 105
kleine mantelmeeuw >55
drieteenmeeuw 83
dwergmmeeuw 14
visdief 3
noordse stern 8
grote jager 5
kleine jager 1
zeekoet 156
alk/zeekoet 33
alk 5
koperwiek 6
spreeuw 8
grote gele kwik 2
veldleeuwerik 1
graspieper 2
oeverpieper 1
grijze zeehond 1
zeehond 4
bruinvis 6

Voor meer informatie over de zeetochten, klik hier

 

© Vogelwacht Uden e.o.