Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Polder

Zaterdag 20 januari 2007 zijn we op (auto)excursie naar de Osse Polder geweest. In de winter zijn hier altijd een heleboel vogels te zien die wij nooit te zien krijgen in de Maashorst. Al bij vertrek hadden we de eerste afvaller...Stijn, die verzuimd had voor een eigen auto te zorgen, moest achterblijven omdat alle auto's volzaten! Dat werd dus een ochtendje geen lange uitleg over plantjes en boompjes maar heerlijk alleen maar vogels kijken! De kinderen vonden het wel zielig! Elke auto had een portofoon en daarin werden alle vogels omgeroepen die er gezien werden, zodat de kinderen in de andere auto's ook op het juiste moment de verkeerde kant op konden kijken (of andersom..).

Als eerste bezochten we de Radio en TV toren in Haren. Natuurlijk reden we een beetje verkeerd maar daardoor zagen we wel 2 Grote en 1 Klein Canadese gans en 2 Nijlganzen!! Vlak voor deze toren (aan de kant van Haren) is een ondiep plasje aangelegd. Bij aankomst zag de voorste auto een Groene specht wegvliegen en in de plas zaten "alleen maar eendjes" maar wel hele bijzondere zoals de Smient (met gele streep op zijn kop) en Wintertaling (rood/groene kop met gele kont) die alleen maar in de winter in Nederland gezien worden. Gelukkig hadden we 3 telescopen zodat de vogels ook van dichtbij gezien konden worden. Ook zagen we een Bergeend, Aalscholver, Meerkoet en Wilde eend, zeker toen we wat verder doorliepen konden we deze goed in beeld krijgen! Op het plasje aan de rechterkant zaten veel Kuifeenden.

Om de hoek werd nog even gestopt om naar de Slechtvalken kast te kijken maar helaas was deze leeg en de valken afwezig!

Aan de andere kant voor de Toren, ligt diep onder de dijk ook een grote plas en daar zagen we Grauwe ganzen, Krakeend (zwarte kont, bruine kop) en Tafeleend (licht grijs eendje met rode kop) . Deze laatste werd goed door Julia gezien en ook kon ze duidelijk zien dat ze anders waren dan de gewone, Wilde eend (met zijn groene kop!). Bovendien waren vanaf de dijk de Smienten goed te zien en te horen (ze maken een fluitend geluid! waardoor ze ook wel fluiteend genoemd worden!). In de verte vloog een Blauwe reiger weg. Toen zijn we verder de dijk afgereden langs enkele Blauwe reiger kolonies en mooie dijkhuizen. In Macharen, konden we van dichtbij Canadese ganzen en Meerkoeten bekijken en werd door sommigen het Smelleken gezien (helaas werd die niet teruggevonden). Omdat we al veel tijd gebruikt hadden gingen we terug richting Oss en probeerden grote groepen ganzen en zwanen te zien te krijgen. Dat laatste lukte vlak voor Oss!

Op een veld zaten ongeveer honderd Knobbelzwanen (te herkennen aan de rode snavel en lange hals met knik) met daartussen een familie Kleine zwaan (2 volwassen en 3 jonkies, te herkennen aan de gele snavel en hals zonder knik ). Kleine zwanen vliegen elk jaar vanaf Siberië naar Nederland en Engeland om hier te overwinteren. Er zijn er ongeveer 20.000 op de hele wereld en in Oss en omgeving zijn er laatst 3.000 geteld, 15% van de hele populatie, en heeeel bijzonder dus!!! Ook zaten daar 300 Grauwe ganzen.

Toen moesten we helaas weer terug naar huis en daar hadden we bijna de tweede afvallers.. Door alle aanmoedigingen kon Hermien het goed bijhouden maar Peter zat weer te trutten en daardoor moest elke rotonde wel 2 of 3x genomen worden totdat hij weer kon aansluiten. Precies op tijd, we hadden van te voren een half uurtje uitloop aangekondigd, kwamen we om 12:00 uur weer bij het bezoekerscentrum. Tegenvallend was wel dat Stijn ons niet even opgewacht had!

De volgende 32 vogelsoorten zijn gezien;
Merel, Spreeuw, Koolmees, Houtduif, Tortelduif, Ekster, Kraai, Kauw, Roek,
(witte) Buizerd, Smelleken, Torenvalk, Kieviten, Kokmeeuw, Knobelzwaan, Kleine zwaan, Kuifeend, Wintertaling, Wilde eend, Smient, Tafeleend, Slobeend, Nijlgans, Canadese Gans, Bergeend, Meerkoet, Aalscholver, Groene specht, Grote bonte specht, Blauwe reiger, Fazant, Goudfazant, Soepgans en legkippen