Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

rietgans g

rietgans taiga k rietgans toendra k 
Rietgans, Taiga : Anser fabalis                                                                        Toendra : Anser serriostris, 69 - 88 cm.


                                                               
Herkenning

Van alle 'grauwe' ganzen is de Rietgans de meest zwijgzame soort. Hij is te herkennen aan zijn donkerbruin gevlekt verenkleed, de lange donkere hals, donkere kop met geelzwarte snavel en oranje poten. Is middelgroot tot groot en heeft lange vleugels. Vergeleken met de Grauwe gans is de kop kleiner en de hals dunner. De Toendrarietgans komt bij ons meer voor dan de Taigarietgans. De Toendrarietgans heeft een kortere nek en snavel dan de Taigarietgans.

Biotoop

Akkers in het binnenland.

Voedsel

Grassen en hun wortelstokken, oogstresten van suikerbieten en akkeronkruiden. Door de zaagrand aan de bovensnavel zijn ze in staat om dit ruwe voedsel te eten.

Broeden

Broedt in open berkenbossen en naaldbossen in noord Rusland en west-Siberie. Het broedsel bestaat uit vier tot zes eieren, die na vier weken uitkomen. Als ze het nest verlaat om zich te voeden, bedekt ze de eieren met donsveren. Ze begint pas met broeden als alle eieren gelegd zijn, waardoor alle kuikens tegelijk uitkomen. Het zijn donzige nestvlieders, die al snel zelf hun voedsel zoeken.

Aantallen in Nederland

Enkele tientallen broedparen broeden in Nederland, als wintergast enkele duizenden

Aantallen in onze omgeving

Broedt niet in onze omgeving.