Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Roofvogels

Wat gaat de tijd toch snel. Alweer de laatste activiteit van dit seizoen; roofvogels. Omdat de nesten verspreid in de buurt waren, moesten we met auto's gaan. Gelukkig zijn er altijd wel ouders die bereidt zijn om te rijden (bedankt!).

Ons eerste doel was een bosje in de buurt van Mariaheide. Hier stond Jan vd Tillaart (Roofvogeldeskunige) klaar om ons alles uit te leggen over roofvogels. Voordat we er kwamen vloog er al een Buizerd rond, die we prachtig konden bekijken.

Jan vertelde hoe de roofvogelgroep van de Vogelwacht werkt. Ze beginnen al heel vroeg in het jaar om oude kraaiennesten te zoeken (de bladeren zijn dan nog van de bomen). Deze nesten worden allemaal op een kaart gezet. In het voorjaar zoeken de meeste roofvogels zo'n bestaand kraaiennest wat ze een beetje fatsoeneren en vervolgens gaan broeden. Als de roofvogelmannen geen kaart met de oude nesten hebben is het zoeken in het voorjaar met de vele bladeren aan de bomen wel erg moeilijk. Als ze een bewoond nest gevonden gaan ze met een lange stok met aan het einde een spiegel kijken of er al eieren gelegd zijn. Na enkele weken gaan ze nogmaals terug om de jongen te tellen en zo volgen ze het hele verloop van een roofvogel. Alles wordt hiervan genoteerd op een formulier. Deze formulieren worden landelijk verzameld van alle werkgroepen. Hier kunnen ze allerlei gegevens uit halen, o.a. hoeveel jongen heeft een buizerd gemiddeld. Is er dan wel genoeg voedsel als er in een jaar weinig jongen zijn..

Wij als jeugdgroep mochten meewerken met dit onderzoek.Met de lange stokken en de spiegel konden we prachtig in een Buizerdnest kijken, deze had 3 jongen. Helaas had de Sperwer die een 100 meter ervandaan zat geen jongen,  de eieren waren waarschijnlijk onbevrucht.

Er lagen volop prooinesten in het bos, we hebben veren gevonden van; Vlaamse Gaai, Zwarte Kraai, Ekster, Groenling, Boerenzwaluw, Koolmees..

Na deze 2 nesten zijn we nog naar een Haviknest gegaan. Deze Havik wist Jan te vertellen had 2 jongen die al vrij groot waren.

Toen we door het bosje liepen was het al duidelijk dat er hier in de buurt een Havik woont. Diverse plukplaatsen zagen we, de prooien waren vooral Duiven, Eksters, Kraaien en zelfs een Grote Bonte Specht. Nadat we het nest gevonden hadden, heeft Jan de spiegelstok weer opgezet, prachtig zagen we toen 2 jongen plat in het nest liggen.

Als laatste zijn we nog naar een ander Haviknest gegaan waarbij de jongen op het punt van uitvliegen stonden. Deze waren zonder spiegelstok al erg mooi te zien.

De jonge vogels waren net als ons verbaasd naar elkaar aan het kijken. Een prachtig gezicht en ook een prachtig slot van dit jeugdvogelwachtjaar.

Na de zomer starten we weer een nieuw seizoen!!