Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

rotgans g

rotgans k

Zwartbuikrotgans, Branta bernicla, 55 - 62 cm.

Herkenning

De kleinste en donkerste gans, nauwelijks groter dan een grote eend. Zwarte kop, hals en borst en donkergrijsbruine bovendelen en buik en helderwitte anaalstreek. Volwassen dieren hebben een witte vlek in de hals. Jonge dieren missen deze vlek en zijn zwaarder gestreept. Bij ons komt voornamelijk de Zwartbuikrotgans voor, de Witbuikrotgans is een bijzondere waarneming en is net als de Zwarte Rotgans een ondersoort.

Biotoop

Vooral aan de kust te vinden en aan riviermondingen als overwinteraar.

Voedsel

Zeewier en zeegras, een groot soort zeegras is in de jaren dertig uitgestorven en heeft de aantallen Rotganzen drastisch doen dalen. Na beschermende maatregelen gaat het nu weer redelijk goed met deze vogel. Zoeken voornamelijk voedsel als het tij keert, foerageren vaak in ondiepe zoute wateren. Is volledig aangepast aan het leven op zout water en rust vaak op zee. Alleen bij voedselschaarste steken ze de dijk over om samen met de andere ganzen op weilanden gras te eten.

Broeden

Broedt in Groenland en noord Siberië op eilandjes nabij de kust of op hoge rotsachtige gebieden. Broedt in kolonies. Het vrouwtje broedt alleen de drie tot vijf eieren in vier weken uit.

Aantallen in Nederland

Rotganzen zijn geen broedvogels in Nederland, in winters komen deze in grote getale voor, vooral aan zee.

Aantallen in onze omgeving

Rotganzen worden bij ons soms overtrekkend waargenomen