Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

Roofvogels zoeken is erg lastig. Vaak zijn ze alleen hoog in de lucht te zien, zwevend in een thermiek. Of langs de snelweg zittend op een paaltje.
Gelukkig hadden we deze ochtend een roofvogeldeskundige uitgenodigd, Ad Bekkers. Ad zit bij de roofvogelwerkgroep van de Vogelwacht en kon ons alles vertellen over de aanwezig roofvogels in de Maashorst. Voor het controleren van de roofvogelnesten heeft deze werkgroep apart gereedschap.
Met een grote tas met stokken en een spiegel zijn we naar een nestkast voor een Torenvalk gelopen. 
IMG 20150517 WA0004
Daar aankomend zagen we de Torenvalk al in de verte vliegen, een slanke valk, die regelmatig bidt om muizen te zoeken.
IMG 20150517 WA0005
Ad heeft daar een aantal stokken in elkaar gestoken met er bovenop een grote spiegel. Deze spiegel werd boven de nestkast gehouden. Met de verrekijker konden we in de spiegel kijken en zo ook in de nestkast. Maar helaas lagen er geen eieren of jonge vogels in, wel braakballen. De Torenvalk is dus wel aanwezig maar is nog niet gaan broeden, helaas.

Daarna zijn we richting het bos gelopen op zoek naar roofvogelnesten. Een Haviknest werd gevonden, hierop zaten echter veel donsveren. Het bleek dat hier dit jaar geen Havik op heeft gebroed maar een Nijlgans. Haviknesten zijn wel erg groot, soms wel bijna een meter in doorsnede!
IMG 20150517 WA0006
Vervolgens hebben we nog een mooie wandeling door de Maashorst gelopen, waar we ook diverse vogels gezien hebben.