Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Op 22 februari verzamelen er 10 jeugdvogelwachters bij de Groenhoeve. De Groenhoeve is het clubgebouw van de Vogelwacht Uden en het ligt in Uden. Het is een aparte plek. Normaal ontmoeten we elkaar in een of ander mooi natuurgebied, maar de Groenhoeve ligt in de stad. Dat komt goed uit want het thema van die dag is stadsvogels.
De kinderen zitten in tweetallen en krijgen 2 soorten waar ze vandaag extra goed op zullen letten.
Vogels die veel in de stad zitten zoals, de koolmees, kauw, pimpelmees, houtduif of spreeuw.IMG-20140222-WA0002
De kinderen vertelden elkaar waar ze de vogel makkelijk aan kunnen herkennen en of we de vogel tussen de huizen zouden zien of in het stadsparkje. Ze verbazen zich over de mooie kleuren en vormen van de vogels. Nu leren ze ook wat de vogels eten. En waar eten is daar vind je de vogels. Belangrijke kennis dus voordat je op pad gaat.
We hadden ook 1 wenssoort en dat was de appelvink. Alle kinderen zijn het erover eens dat dit een prachtige vogel is met een bijzonder grote snavel. Niemand had ooit eerder de appelvink gezien, maar toch zit die gewoon in het stadsparkje dat we gaan bezoeken.

IMG-20140222-WA0003

Dan wordt het tijd om het veld in te gaan. Er zijn 5 groepjes en elk groepje let op 2 van de stadsvogels. We gaan tellen hoe vaak we elke soort tegenkomen en iedereen gokt van tevoren welke vogel we vandaag het meeste zullen zien. Iedereen samen let op de appelvink.
IMG-20140222-WA0000

We hebben geluk vandaag. Het is helder weer en het zonnetje komt erbij. Als we de artillerieweg aflopen zien we ze al: de houtduiven, eksters, merels, spreeuwen. We hebben moeite om ze te tellen zoveel zijn het er.

We lopen naar het stadspark en het gekke is dat daar vandaag juist minder vogels zitten. Hoe komt dat toch. De vogels zitten graag in de buurt van de huizen omdat er veel voedsel te vinden is en in het stadsparkje is nog niet veel te vinden. Toch moeten er veel vogels het stadsparkje van tijd tot tijd bezoeken. De kinderen gaan dan op zoek naar bewijs van de aanwezigheid van vogels. Janneke en Anne vinden takken met vogelpoep. Sanne en Siep vinden veertjes. Guus en Bas vinden een walnoot die aangepikt is door een gaai. Daan vindt zelfs een complete dode kraai.

Na al dat zoekwerk is er tijd voor de koeken die Hermien heeft meegebracht. Nog even klauteren in de bomen en dan gaan we terug. De spreeuw wint vandaag want die hebben we het meeste gezien. De appelvink hebben we helaas vandaag niet gezien, behalve op het plaatje:
appelvink g1