Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Stootvogels  (18 juni 2005)

Omschrijving

Stootvogels zijn eigenlijk gewoon roofvogels. Maar de naam stootvogel klinkt een stuk aardiger voor deze vette vogels. Deze dag gingen we jonge stootvogels in het echt bekijken.

Vanaf het bezoekerscentrum slabroek vertrokken we onder leiding van 3 echte roofvogelkenners.  Ze vertelde ons over de Maashorst en de stootvogels die er voorkomen. Met de stootvogels gaat het er nu gelukkig beter mee dan jaren geleden. Veel stootvogels zijn doodgegaan door het gebruik van landbouwgiffen. De stootvogels die in de Maashorst voorkomen zijn; Buizerd, Sperwer, Havik, Boomvalk, Torenvalk en zelfs de Wespendief.

Allereerst zijn we naar een havikhorst gegaan. Al kekkerend hoorden we de havik al alarmeren. Gelukkig wisten de roofvogelkenners de nesten te vinden anders hadden we nog lang kunnen zoeken. En dat terwijl een havikshorst toch erg groot is, één van de kenners vertelde dat hij zelf in één nest in kon liggen zo groot en sterk was deze.

In het ontdekte nest zagen we 4 havikjongen zitten, waarvan er al 2 takkelingen waren.

Wat een prachtige vogels zijn het toch! Na een paar minuten kwam het vrouwtje van de havik met een prooi aanvliegen. Helaas had ze ons gezien en vertrok ze weer en wij natuurlijk ook! Kan ze de 4 jongen weer gaan voeren.

Na de havik zijn we ook bij een sperwernest gaan kijken. Deze zit nog meer verstopt dan de havik. In een dichtdennenbosje heeft deze een nestje gemaakt dicht tegen de stam. We konden niet zien of er leven in het nestje zat, maar daar hadden onze roofvogelkenners wel iets op verzonnen. Ze hadden namelijk klimsporen bij zich. Deze klimsporen binden ze vast aan hun benen, waar wij ze zo een boom in kunnen klimmen.  Boven bij het nest vertelde Wim ons dat er 4 jonge sperwers in zaten, hij liet er 2 in een zak naar beneden zakken zodat wij deze konden bekijken.

De jonge vogels heeft iedereen goed kunnen bekijken en zelfs vast kunnen houden. Wat een prachtige afsluiting voor ons vogelseizoen was dit!!