Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Roofvogels bij de JeugdVogelwacht

Oh wat zat het tegen de afgelopen tijd. Stond eindelijk de activiteit Roofvogel weer eens op het programma, ging de activiteit niet door vanwege de slechte weersverwachting. Maar ja, uiteindelijk is alles goedgekomen. Vandaag vielen we met onze neus in de boter. Niet alleen roofvogels maar ook uilen stonden op het dagprogramma.

Begeleider Peter vertelde ons dat vlak in de buurt jonge kerkuilen werden geringd. Een gelegenheid die we niet voorbij konden gaan. Al snel stonden we met z'n allen voor de jonge dieren die er lief, maar vooral ook erg lelijk uitzagen.”Oh wat zijn ze lief.... Oef, en ze stinken”, zei Sofie.

Helaas konden we niet al te lang bij de jonge kerkuilen in de buurt blijven. Al gauw liepen we verder richting de Maashorst. Daar vertelde William van de stootvogelwerkgroep ons bijna alles over roofvogels. Zelfs de vraag hoe vaak roofvogels poepen (5x per dag) werd beantwoord.

Maar roofvogels leer je pas echt kennen als je ze ziet. De omgeving van het nest zag er uit als een slagveld. Overal waren botjes van allerlei kleine vogels te vinden. Tja, om een beetje Havik te worden moet je goed eten.

Met een grote spiegelstok konden we in het nest kijken. De spiegel wordt dan boven het nest gehangen en vervolgens kun je er met een verrekijker in kijken. Dat is nog best lastig, maar de meesten hadden het al snel door. Extra moeilijkheid was de aanwezigheid van een aantal konijnenholen. Goed oppassen dus.
 

De activiteit was eigenlijk veel te kort. Net iets te laat kwamen we terug in bij het Bezoekerscentrum Slabroek. Maar wel voldaan en vol met verhalen. En nog een keer goed nieuws. Over twee weken weer JeugdVogelwacht.