Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Uilen  (17 juni 2006)

Ook Kerkuilen gaan naar consultatieburo!

Op de zaterdagochtend  hebben wij als jonge birdwatchers weer onze laatste activiteit gedaan van dit seizoen. Samen met een specialist hebben we tien jonge Kerkuilen voorzien van een ring. Opvallend was het dat beide kasten erg veel jongen hadden die ook uitstekend in conditie waren.

We waren met zestien jeugdleden en gingen met auto's eerst naar Mariaheide de speciale nestkast bezoeken die live op Internet te volgen is. De kast hangt Jan vd Tillaart (vogelwacht lid) en wordt continu in de gaten gehouden door twee camera’s. We werden in 2 groepjes gedeeld, waarbij elk groepje naar de kast met de computers mocht kijken. Vervolgens werden de vijf uilskuikens in een linnen tas naar beneden gehaald. In de tuin werd op een tafel een soort ‘consultatieburo’ ingericht.

 De specialist inspecteerde elk jong nauwkeurig op aanwezige parasieten en eventuele andere bijzonderheden. Ook werd het jong gewogen en gemeten en deze resultaten werden keurig opgeschreven in ‘het boekje’.

Bij de allerkleinste konden we zelfs de ooropeningen goed zien. De ringer liet zien dat het ene oorgat hoger dan het ander zat, zo kan de kerkuil diepte horen. Ok moesten we even ruiken en wat stonken deze uilskuikens zeg.

 

Gelukkig zijn ze na het ringen en de foto´s zijn de jongen weer teruggezet in hun nestkast. Hier voelen ze zich toch beter thuis.

Na een koek en wat gedronken te hebben zijn we vertrokken richting de schaapsherder.  Hier zaten ook 5 jonge uilen in de kast. Ook deze werden gewogen/gemeten en bekeken.

 

Deze vijf jongen waren allemaal in uitstekende conditie. Dit is erg positief want de Kerkuilen hebben vlak na het uitkomen van de jongen een moeilijke tijd gehad omdat het ’s nachts veel geregend heeft. En aangezien een Kerkuil ’s nachts jaagt op het gehoor is het dan erg moeilijk om voldoende muizen te vangen. Op dit moment is het voedselaanbod echter ruim voldoende want er lag zelfs overdag nog voedsel onaangeroerd in de kast.

Na het ringen zijn de geringde uilskuikens weer in de kast teruggezet. En wij zijn voldaan terug naar  het bezoekerscentrum gegaan.  Nu eerst twee maanden vakantie en daarna gaan we er weer tegenaan!!