Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Uilen

Met onze jeugdgroep starten we altijd vanaf het natuurcentrum Slabroek. Dit natuurcentrum ligt in een kleine buurtschap met oude boerderijen. Bij deze boerderijen stonden voorheen diverse oude schuurtjes. Deze waren goed geschikt als broedplaats voor de Steenuil Deze kleine uil hebben we jaren geleden daar nog aangetroffen op of nabij zo'n schuurtje. Helaas zijn in de jaren een aantal schuurtjes afgebroken of opgeknapt. Hierdoor had de Steenuil minder broedplaatsen. Dit is gelukkig op te lossen door het plaatsen van steenuil-nestkasten. Vandaar dat we deze ochtend gebruikten om deze kasten op te hangen.

 
Samen met John Opdam van de werkgroep Uilen van onze vogelwacht gingen we 4 steenuilkasten en 1 kerkuilkast ophangen.

Het was een flink gesjouw, maar gelukkig waren we met velen zodat ieder wat kon dragen. Op het eerste adres hebben we de Kerkuilenkast in elkaar gezet en opgehangen, deze is toch wel een stuk zwaarder en groter dan de Steenuilkast.


 Bij het hangen van deze kast hebben we in de schuur nog een braakbal van de Kerkuil gevonden en er zaten poepsporen aan de balken. De kans is dan groot dat er een Kerkuil in de kast gaat broeden.
 
Op de 4 andere plaatsen hebben we de Steenuilenkast opgehangen, deze zijn vanaf de weg met een verrekijker te zien. Voor ons makkelijk om zo de kasten ook bij te houden.

 

Bij terugkomst bij het natuurcentrum stond ons nog een verrasing te wachten. Een van de ouders had een echte uil meegenomen, een Afrikaanse Oehoe.

Wij zien zelf uilen het liefst vrij in de natuur, waar ze de ruimte hebben. Voor de jeugdleden is het nu wel mooi om een echte uil van dichtbij te zien.