Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Uilen

Een topper als activiteit is altijd het ringen van vogels. Dit jaar zijn we samen met een ringer Jaap vd Spek en 17 jeugdleden naar enkele uilenkasten gegaan.
De eerste nestkast waar we naar toe gingen was de Kerkuilennestkast in Mariaheide. Hier hangt al enkele jaren een webcam in.
In deze nestkast zaten al vrij grote jongen, dit konden we binnen op de tv zien;

Jan had ze uit de kast gehaald en in een boodschappentas gedaan.  Ondertussen had de ringer al zijn atributen op de tafel gelegd (Weegschaal centimeter, ringen, notitieboekje).

De eerste uil werd uit de zak gehaald, dit was de oudste van de drie.

De Kerkuil werd op de weegschaal gezet om het gewicht te bepalen. De uil zat niet helemaal stil, hij bleef maar wankelen. Een van de jeugdleden zei; het lijkt m'n vader wel als ie dronken is!!. Ook de vleugellengte werd gemeten en vervolgens kreeg de uil een knijpring om. De uilen waren goed vet. Jan vertelde dat hij eens had opgelet hoeveel muizen er binnen een uur gebracht weren; 8 stuks. Na het eten van de muizen zag je de jongen ook plat in de kast liggen, effe uitbuiken.. Net als mijn vader na het eten riep een jeugdlid..

Na het wegen worden de vleugels gemeten en krijgen ze een aluminium ring om.

Na het ringen natuurlijk ook op de foto met onze jeugdgroep en vervolgens weer terug in hun nestkast.

Vervolgens gingen we direct door naar de 2e locatie. Ook op deze loactie hangt een webcam in de nestkast, maar nu van een Steenuil.

De ringer haalde de jongen voorzichtig uit de nestkast, het waren er 4.

 
Deze 4 ook al grote jongen werden ook gewogen, gemeten en geringd..
Na het ringen mocht iedereen ze even vasthouden, wat een prachtige uiltjes zijn dit toch..
 

Tja en wie wil er nu gek doen, zal ik er eentje op mijn hoofd zetten....
 
En wat doet een een jonge uil dan....ja effe lekker poepen..hebben we nu een nieuwe gel ontdekt??

Nadat ze alle 4 gering waren mochten ze weer terug de nestkast in. Wij gingen vervolgens verder naar nog een Steenuilenlocatie. Hier hadden we ook geluk, er zaten 5 al grote jongen in de nestkast. Ook deze werden gewogen, gemeten en geringd..


Nu maar hopen dat deze jongen oud mogen worden......