Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Ver weg


“Hé, wat doet die Witkonteend daar?"

JeugdVogelwacht Uden heeft afgelopen zaterdag de ‘verre excursie’ gehad. We zijn met vier auto’s naar de Kraaienbergse Plassen geweest, deze plassen liggen langs de Maas bij Cuijk. Halverwege de route hadden we nog een mooie tussenstop. In een weiland langs de weg zaten namelijk wel honderd Kleine Zwanen. Je kon het geluid goed horen en met de telescoop kon je ook heel goed het kleine gele puntje van de snavel zien.

Bij de plassen zelf hebben we prachtig alle watervogels kunnen bewonderen. Het voordeel van watervogels is dat je ze heel goed door een telescoop kunt bekijken, ze dobberen rustig op het water of zitten op een boomstronk te slapen. Een wel hele speciale vogel was de Witoogeend. Deze vogel komt soms vanuit Polen om hier te overwinteren. Op dit moment zijn er slechts vier van deze vogels in heel Nederland! Helaas ging het hier om het vrouwtje en die heeft helemaal geen wit oog, zij is te herkennen aan de witte onderdelen van haar staart. Dus al snel klonk het “Hé, dat is helemaal geen Witoogeend, maar een Witkonteend”.

Ook vanuit de vogelkijkhut hebben we nog diverse vogels van dichtbij kunnen bewonderen. Ietwat aan de late kant vertrok de stoet weer naar huis om in de auto’s weer heerlijk op te warmen.