Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Vlinders/Libellen

De eerste activiteit van dit seizoenzijn we eens iets anders doen dan vogels kijken. Dit keer gingen we op zoek naar 'Vlinders en Libellen'. Al snel bleek dat dit niet mee zou vallen in september. We hadden namelijk een specialist uitgenodigd (Rien Kersten) om ons het één en ander te vertellen over insecten. Samen met de kinderen kwamen we al snel tot de conclusie dat de vakantiemaanden daar beter voor zijn.  Vlinders en Libellen zijn nl. actief als het nog lekker warm is.

Maar dat mocht de pret niet drukken, er was genoeg te zien. Het leuke aan insecten is dat je ze overal kunt zoeken.

En hoe beter je weet waar je op moet letten en waar je moet kijken, hoe meer je ziet. Het is eigenlijk hetzelfde als bij vogelen. Zelfs de telescoop blijkt een handig hulpmiddel te zijn bij insecten.

De vlinder en libel (die we uiteindelijk toch zagen) lieten zich prachtig bewonderen door de telescoop. Als je namelijk ver bij ze vandaan blijft, blijven ze prima stil zitten om lekker op te warmen in het najaarszonnetje.

Ook werden er diverse soorten kevers, spinnen, langpootmuggen en cicaden gevonden.Nooit geweten dat een 'spuugbeestje' als volwassen insect erg goed kan springen! O ja, één ding mogen we nooit meer vergeten; noem een niet-volwassen insect nooit meer zomaar een 'rups', dit is een 'larve'!!! Alléén, en dan ook echt alleen een larve van een vlinder heet een rups. En om met zekerheid vast te kunnen stellen of het om een larve van een vlinder gaat moet je ze wel eerst van héél dicht bij bekijken...