Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

VLU Beheren op de heide

 

Als je niets doet op een heideveld dan ontstaat er langzaam bos. Erg jammer want op de heide zitten behoorlijk wat vogels. Daarom hebben we jonge boompjes uit de heide getrokken. Samen met het Vrijwillig Landschapsbeheer Uden (VLU).

 Eindelijk zat het weer eens mee. Een vrolijk zonnetje lachte ons toe en dat werd tijd. Vandaag mocht iedereen aan het werk op de Slabroekse heide. We stonden op de grens tussen bos en heide, logisch dat juist op die plek de jonge boompjes steeds terugkomen. Bewapend met een snoeischaar werd iedereen losgelaten op het heideveld.

 In tweetallen knipte iedereen de jonge boompjes af. Helemaal tot onderaan, anders lopen ze weer heel vlug uit. Met groot enthousiasme werden de Berkjes en Eikjes aangepakt. In mum van tijd was iedereen verspreid over de hei.
 
 Grove Dennen verdienden een andere aanpak. Deze boompjes zitten wat minder vast in de grond. Met behoorlijk wat kracht zijn ze er zo uit te trekken. De ene Den laat zich wat gemakkelijker uit de hei trekken dan de ander, maar ze komen in elk geval niet meer terug.

 Gezellig was het ondertussen zeker. Zeker toen de chocolademelk en koek tevoorschijn kwam. Ilse vertelde dat ze niet alleen jonge boompjes had gevonden. Glunderend liet ze haar konijnenkaak zien.

 Nog even doorwerken en dan zit het er al weer op. Een leuke en supernuttige ochtend. Voortaan is er weer ruimte voor de heidevogels. Met gepaste trots ging iedereen naar huis.