Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Wilgen knotten op de Kooldert

Ik zit nu al een jaartje of drie bij Jeugdvogelwacht Uden, en heb in die tijd al twee keer mee mogen helpen bij het knotten van wilgen. De eerste keer was dat bij de kersenboomgaard aan de Patrijsweg, een erg gezellige dag, met veel werken, klimmen, sjouwen, kletsen en verschrikkelijk vies worden!
Vorige week, zo’n twee jaar na de eerste keer (vorig jaar ging niet door omdat het te koud was), werden we weer uitgenodigd om dit keer mee te helpen in ‘Kooldert’, het kleine natuurgebiedje aan de Kleine Eeuwselweg. Daar staan een stuk meer wilgen dan je zou verwachten!

Al pauze bij de tweede boom
We zijn om negen uur aangekomen bij ‘Kooldert’, waar we een kleine inleiding kregen van een meneer van (als ik het me goed herinner) Staatsbosbeheer. Daardoor konden we al snel aan de slag, iedereen kreeg handschoenen, en een zaag. Ik nam samen met Wies een ladder in de ene hand en een zaag in de andere. Meteen toen we bij de eerste wilg aankwamen was er al een probleem met de ladder die we niet dicht genoeg bij de boom kregen omdat deze klem zat tussen de boom en de bramenstruiken. Gelukkig was Wies er met de oplossing, en zo konden we beginnnen. Het ging vrij snel, de takken vielen met bosjes naar beneden. Toen we bij de tweede boom op de helft waren, was het al pauze, we kregen lekkere peperkoek en limonade. Die aten we op naast de boom waar we mee bezig waren, op de grond (of eigelijk op de takken die we al hadden afgezaagd, want Daan kreeg al snel in de gaten dat die wel lekker lagen).

Boombrancard
Na een hoop geklets en gegeten te hebben, mochten we weer aan het werk, en nadat we onze tweede boom af hadden, werden we al snel uitgenodigd om mee te helpen met het sjouwen van de dikke takken. Deze moesten naar de auto, die zo’n vijftig tot honderd meter verder stond. Eerst probeerden we een ladder als brancard te gebruiken, we legde er drie stammen op en tilden met vier mensen de ladder door het drassige veld. Al snel was duidelijk dat als ieder één tak pakte je er vier mee kon nemen, in plaats van drie takken met zijn vieren.
In het mailtje dat we vantevoren kregen, stond dat we oude kleren aan moesten doen, dit was een erg intelligente opmerking, want zware takken, modder en wij, gaan niet helemaal goed samen. Al snel zaten we vol spetters en vegen modder van de takken die we lieten vallen. Rond half twaalf konden we weer terug naar huis, terwijl de sterke mannen nog de puntjes op de ‘i’ zetten.
Thuis lekker in de douche en weer schoon aan de lunch.

Menno van Zutphen, lid JeugdVogelwacht Uden.