Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Voedselgebrek

Met een lekker zonnetje maar wel een beetje fris zijn we gestart met de eerste activiteit van dit seizoen. Voedselgebrek was het onderwerp voor vandaag. Bart vertelde over de verschillende vormen snavels van vogels. Deze vormen van snavels zijn aangepast aan het soort voedsel wat ze eten. Als voorbeeld had Bart een 4-tal snavels geschetst;

Vorm snavel                      Vogels

1.Gehaakte snavel               Roofvogels, Uilen

2.Stompe snavel                  Kraai, Mus,

3.Spitse snavel                    Tjiftjaf, Heggemus

4.Kromme Spitse Snavel    Boomkruiper

Onderweg naar het bos werd de groep in 3 groepjes ingedeeld. Ieder groepje kreeg een plastic zak mee. De bedoeling was dat we onderweg naar het bos zoveel mogelijk soorten voedsel van vogels moesten verzamelen.

De eerste graszaden werden al geplukt, maar ook bessen van vlierbessen. Wies kwam met een regenworm aanlopen, waar merels verzot op zijn.

Onderweg zijn we natuurlijk gestopt bij "onze" steenuilenkast. Hier zat één van de Steenuilen lekker in het zonnetje te slapen. Door de telescoop zagen we erg mooi z'n felgele ogen waarmee hij ons in de gaten hield.

Bramen werden er ook geplukt, maar daarvan verdwenen er veel in alle monden in plaats van in de zak. Een grote parasolzwam werd nog op de foto gezet.

Enkele jeugdleden gingen wel ver met het zoeken van voedsel. Ze gingen in het water op zoek naar kikkers of slamanders, helaas werden die er niet gevonden (wel natte voeten??)

 Bij de blokhut aangekomen hebben we alle plastic zakken geleegd.;


Er was vanalles verzameld; graszaden, besjes, beukenootjes, denneappels en boomschors waar houtwormen in zaten. De sprinkhaan was vrij snel weer weggesprongen.
Nu hebben we dit voesel bij de soorten snavels ingedeeld;

Vogel Savel Voedsel
Ekster 2 ei, fruit, aas
Gaai 2 eikels,
Groenling 2 Graszaad, Rozenbottel
Heggemus 3 Insecten, zaden
Houtduif 2/3 Zaden, planten
Huismus 2 Zaden, insecten
Kauw 2 Zaden, insecten, fruit, aas
Koolmees 2/3 Spin, Sprinkhaan, zaden
Merel 3 Kers, Regenworm, Bessen
Roodborst 2/3 Spin, Sprinkhaan, insecten
Torenval 1 Muizen
Vink 2 Zaden, insecten

Eén groep had zelfs de tijgerspin gevonden, deze hebben ze niet meegenomen. Gelukkig maar, want dit is toch een zeldzaamheid voor onze omgeving.
Nadat we ons eigen voedsel (koeken) naar binnen hadden gewerkt zijn we weer terug naar de parkeerplaats gegaan.