Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Vogelgeluiden

Zaterdagochtend 21 april ging de Jeugd Vogelwacht de Maashorst in met als doel: vogelgeluiden. We begonnen met een korte inleiding over waarom vogels geluiden maken.
Ook werd er kort ingegaan op welke geluidjes een vogel maakt, zoals zang en verschillende roepjes (alarmroep, contactroep). Om zelf te ervaren dat je een vogel kunt herkennen aan zijn geluid hebben we ons vandaag beperkt tot vier verschillende vogel soorten, te weten: de Vink, de Fitis, de Roodborst en de Winterkoning.
Deze geluiden hebben we eerst geluisterd vanaf de aanwezige telefoons met vogelgeluiden. Bij het luisteren naar de geluiden werden er allerlei ezelsbruggetjes verteld. Dus hulpmiddelen om zo'n geluid te kunnen onthouden. Bij het geluid van de Vink kun je bijvoorbeeld een zinnetje opzeggen: "Wie wie wie is de moeder van christus gewéést?". Het geluid van de Fitis lijkt wel een beetje op dat van de Vink omdat het ook met hoge tonen begint en daarna naar lagere tonen gaat, alleen ontbreekt de 'slag' aan het einde. Bij de Fitis kun je het zinnetje "Het is mooi weer vandaag maar het blijft niet zo" opzeggen. Gelukkig had de Fitis geen gelijk met z'n weersvoorspelling. We hadden slechts één bui onderweg en toen liepen we lekker in de bossen dus daar hadden we niet zo'n last van.

Het geluid van de Roodborst lijkt nog het meest op een waterfluitje of op een 'nat scheidsrechtersfluitje'. Om het geluid daarvan zelf te horen was er ook zo'n vogelfluitje aanwezig waar water in gedaan werd. Het geluid van de Winterkoning kon je herkennen aan alle 'rollertjes', dus veel rrrrr-en in z'n melodietje
Moeilijk hoor. Maar gelukkig kwamen we deze vogels vervolgens de hele ochtend tegen in de bossen en door het telkens herhalen van de geluiden en de vogel begon er toch een begin van herkenning te ontstaan. Vogelgeluiden herkennen is gewoon lastig, maar het begin is gemaakt!
Onderweg hoorden en zagen we ook nog prachtig de Groenling en de Geelgors in een boom zitten zingen. We hebben ze allemaal uitgebreid door de telescoop kunnen bewonderen. Deze vogels hebben beide ook een heel specifiek geluidje. De Groenling klinkt heel zeurderig en ook de Geelgors zeurt een beetje. Bij die laatste kun je het volgende zinnetje bedenken: "Mamma, mamma, mamma, ik wil een ij-ijsje"...
Bij de oude blokhut in Uden zagen een vrij zeldzame zwam met de naam 'Heksenboter'. Ook hebben we een hele tijd stil gestaan bij het nestgat van de Boomklever. Leuk om te zien dat deze vogel het oude nest van een Specht gebruikt, maar het gaatje kleiner heeft gemaakt door het gedeeltelijk dicht te metselen. De Boomklever zelf liet zich ook nog even zien. Iets verderop hadden een paar kinderen het geluk om de vrij zeldzame Appelvink te zien. Onderweg naar de parkeerplaats nog uitgebreid stil gestaan bij een wildwissel en sommigen hoorden het geluid van de Gekraagde Roodstaart.
Al met al een zeer geslaagde ochtend!