Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Vogelherkenning

Met redelijk mooi weer zijn we op zaterdag 17 september met een kleine groep enthousiaste leden op stap gegaan.Het thema van vandaag was vogelherkenning, ofwel hoe kan ik het snelst opzoeken wat voor vogels ik tegenkom.Hermien en Stijn hadden vooraf enkele plaatjes van vogels langs het pad uitgezet, deze werden met behulp van boekjes, zoekkaarten en vogelwaaiers snel op naam gebracht.

Maar goed dat we foto’s van vogels bij ons hadden , want in het bos was het met vogels erg rustig.Het viel dan ook niet altijd mee om op tijd te zien wat voor vogel het was, als we er eentje zagen vliegen of zitten.Eerst let je op de grote, dan op kleur, snavel, staart en hoe hij vliegt. Verder is belangrijk in welk gebied hij voorkomt? Is dat in het bos, op de heide , in het weiland, of bij bebouwing?
Maar het beste kun je ze herkennen aan het geluid dat ze maken, wat overigens niet de makkelijkste manier is . Maar hier komen we dit seizoen nog een keer op terug . Sommige van onze leden konden al wel geluiden op naam brengen, zoals de roep van Gaai en Grote bonte specht, best knap hoor.

Maar er was altijd wel iets anders interessants , als er weinig vogels te zien waren , zoals de kippen in de ren die onze vers geplukte maïs heerlijk vonden en de vele paddenstoelen die nu in het najaar te voorschijn komen.
 
Verder waren er zeer veel Bruine kikkers te zien, die we probeerden te vangen om ze eens van dichtbij te bekijken. Sommige van ons hadden er zo een paar gevangen , al sprongen ze nog wel eens uit de handen. Bart vertelde dat je de Bruine en de Groene kikker het beste uit elkaar kunt houden door de bruin/zwarte vlek die de Bruine kikker bij zijn ogen heeft.

Verder viel het op dat er dit jaar zeer veel vruchten aan de bomen groeiden, onder een grote Beuk lag de bodem bezaaid met beukennootjes. Zo kan de eekhoorn dit jaar makkelijk aan zijn voedsel komen. Vanaf een hoge heuvel rennen en een dode boom afbreken het blijft leuk voor sommige van onze leden
Nog een stukje door een nat weiland, waar ze gelukkig dikke planken hadden gelegd, voordat we weer op de verharde weg uitkwamen die naar het bezoekerscentrum gaat.

Halverwege deze weg kwamen we de schaapherder/ster tegen met een best grote kudde schapen. Ze waren al vanaf half zeven met de schapen op pad , helemaal vanaf Herperduin naar Slabroek. Nog even flink de pas erin houden om een beetje op tijd bij de parkeerplaats aan te komen. Al met al hebben we vandaag weer iets geleerd over vogels en de natuur, maar zijn we vooral weer lekker buiten geweest.
Hopelijk tot volgende keer dan gaan we vogels tellen op onze zelf gemaakte telpost.