Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Vogels ringen

Als laatste activiteit dit seizoen gingen we vogels ringen. Maar welke vogels?? Het bleek om uilen te gaan. In Slabroek hebben we jaren geleden enkele Steenuilenkasten opgehangen. Één van deze kasten was al vrij snel bezet. Als we langs deze schuur liepen keken we altijd of één van de oudervogels thuis was! Maar of er nu jonge vogels waren en of ze nog niet uitgevlogen waren wisten we niet.

Met een ladder door de modder is John naar de kast gegaan. Al vrij snel riep hij enthousiast dat er jonge vogels inzaten! Gelukkig we (en de ringer) waren niet voor niets gekomen. De jonge uilen werden één voor één uit de kast gehaald en in een boodschaptas gestopt. Maar liefst 4 jonge Steenuilen waren er.  Iedere jonge uil werd gewogen, gemeten en kreeg een ring om. Op deze ring staat een unieknummer! Met het ringen kunnen onderzoekers later zien hoe ver de Steenuil van zijn geboorteplaats weggaat en natuurlijk hoe oud Steenuilen gaan worden.

 
 

Maar we mochten zelfs een jonge uil vasthouden (oppassen voor de scherpe nagels)!

  

Wat een schattige uiltjes waren dit toch. Nadat ze weer geteld waren konden ze weer veilig naar hun nestkast terug en wij weer verder! Naar het volgende adres waar naast een Steenuilenkast ook een Kerkuilenkast hangt. Ook hier was het nog niet bekend of er wel uilen in zaten.


Willy (van de uilenwerkgroep) had van de buitenkant de kast dichtgemaakt, zodat de jongen niet weg konden vliegen. Voorzichtig werd de kast opengemaakt en...jawel hoor ook weer 4 jonge uilen en nu Kerkuilen!! Ook deze werden in de tas gedaan en naar een tafel gebracht.

 
 

Ook deze jongen werden gewogen, gemeten en kregen een ring om! Na afloop mochten we deze nog even vasthouden (leuk voor de foto)

 
  

Na dit ringen zijn we als afsluiten nog naar Roofvogels wezen kijken. Wiliam, onze roofvogelman wist een nest van een Havik en van een Buizerd te zitten.

 
 

Het nest van de Havik was er nog wel , maar de jonge vogels waren net gevlogen. Sommige hebben ze nog zien rongdvliegen. Aan de prooiresten te zien hadden ze ook al genoeg gegeten. Dus op naar het buizerdnest.

 
 

En ja hoor, 2 jonge buizerden zaten er nog op het nest! Met de telescoop hebben we deze mooi kunnen bekijken!

Wat een mooie afsluiting voor dit seizoen, op naar de vakantie!!!