Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

Vogels verjagen, dit is toch wel een erg vreemde activiteit voor de jeugdvogelwacht..
Gelukkig kon Henk Veerdig van vliegbasis Volkel ons alles vertellen hierover! Om 9.00 uur stonden we met 20 jeugdleden te popelen om de vliegbasis op te gaan. Nadat de Id kaarten van de begeleiders gecontroleerd waren mochten we de vliegbasis met de auto's oprijden. Al snel werd door Giel een Buizerd gezien, welke helaas vrij snel wegvloog.
Bij de start-en landingsbaan zijn we gestopt en uitgestapt. Hier vertelde Henk ons alles over vogels en vliegtuigen.
IMG 8621 IMG 8593
Vooral het gevaar van grote vogels die in de motor van een F16 is iets wat ze niet mee willen maken. Naast dat de vogel direct dood gaat kan de motor van dit vliegtuig (of kist zoals Henk dit vertelde) uitvallen en het vliegtuig neerstorten.  De vogelaars op de vliegbasis proberen dit ten alle tijden te voorkomen. Het verjagen van grote vogels (groter dan een leeuwerik) doen ze op allerlei manieren;
-  Met geluid proberen ze vogels te verjagen. Hiervoor hebben ze grote speakers op hun auto's zitten die de angstkreten van bepaalde soorten laten horen.
-  Vaak is het al voldoende om naar de vogels te rijden en zich te laten zien. De busjes zijn voorzien van groene strepen, die de kraaien al van verre herkennen. Ze vliegen al direct weg. Komt er eenzelfde busje met oranje strepen dan blijven ze gewoon zitten.
- In uiterste geval verjagen ze de vogels door in de lucht te schieten.
- Soms worden er vogels gevangen die kilometers verderop waar losgelaten worden.
IMG 4878
In de verte hoorden en zagen we de Veldleeuweriken en Torenvalken in de lucht hangen. Deze soorten hebben hier de ruimte!
Vervolgens zijn we naar het midden van de baan gegaan, waar ene mooi natuurgebiedje voor vlinders is. Hier hebben we een stuk rondgelopen. De Boompieper was hier volop aan het baltsen.. AL zingend vloog deze de lucht in, waarna deze als een parachuutje naar beneden kwam en weer in een boompje ging zitten (Het is tenslotte een BOOMpieper).
Als laatste kwamen we bij de verkeerstoren aan, waarbij we als grote verrassing zelfs naar binnen mochten..
IMG 8631 IMG 8623
Gelukkig zat er een lift in, alhoewel er vele met de trap gingen! Boven in de toren hadden we een prachtig uitzicht over de vliegbasis maar ook verder.
IMG 8622 IMG 8629
We konden zelfs het provinciehuis in Den Bosch zien en de energiecentrale in Nijmegen. Maar natuurlijk zagen we ook vogels zoals een Havik die we lang konden volgen.
Als snel was het weer tijd om naar de poort te gaan, alwaar de ouders op ons zaten te wachten.
IMG 8639
Natuurlijk nog even een groepsfoto maken bij de F16!